Aktualno
StoryEditor

U prosincu 1,4 posto manje zaposlenih

31. Siječanj 2018.

Krajem prosinca  prošle godine u Hrvatskoj je bilo 1,34 milijuna zaposlenih, što je za 18.543 osoba ili 1,4 posto manje nego mjesec dana prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prosincu je broj zaposlenih pao peti mjesec zaredom na mjesečnoj razini, što je u skladu sa sezonskim kretanjima, s obzirom da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati po završetku turističke sezone.

>>>DZS: U studenom 1,1 posto manje zaposlenih

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je 182.436 zaposlenih ili 1,2 posto manje nego prethodnoga mjeseca.

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.488 ili 0,1 manje nego mjesec dana prije. Od 19 skupina djelatnosti nacionalne klasifikacije djelatnosti, u prosincu je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u 12.

Najveći dio od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je u prosincu bilo 1,14 milijuna što je za 1,4 posto manje nego mjesec dana prije.

Pritom je najviše, za 10,7 posto, pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a s padom od 4,6 posto slijedi djelatnost prijevoza i skladištenja. S druge strane, najviše je porastao, za 0,4 posto, broj zaposlenih u obrazovanju.

>>>Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom, za neočekivanih 2,5 posto

Na godišnjoj je razini, pak, u prosincu  u 16 od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u sektoru rudarstva i vađenja, za 8,6 posto. S druge strane, najviše je porastao broj zaposlenih u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenja otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 0,8 posto.

U prerađivačkoj industriji koja zapošljava najviše, oko 204 tisuće radnika, broj zaposlenih je u prosincu na mjesečnoj razini pao za 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 2,1 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava oko 184 tisuće radnika, u prosincu je broj zaposlenih na mjesečnoj razini smanjen za 0,7, a na godišnjoj za 2,3 posto. Ukupno je na godišnjoj razini u prosincu broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen za dva posto.

>>>DZS: Stopa registrirane nezaposlenosti raste iako je pala na godišnjoj razini

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem prosinca bilo 187 tisuća, što je 0,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu lani je iznosila 12,2 posto.

19. travanj 2024 15:22