Aktualno
StoryEditor

U prva dva mjeseca porast turističkih dolazaka i noćenja, 15 posto više stranih turista

06. Ožujak 2018.

U Hrvatskoj je u prva dva mjeseca ove godine boravilo 443 tisuće turista, koji su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, što su porasti od 12 odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) temeljem podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Riječ je o podacima kojima je ‘zbrojen‘ promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Većinu dolazaka i noćenja u prva su dva mjeseca ostvarili strani turisti, kojih je došlo 267 tisuća ili 15 posto više, a porast su ostvarili i sa 755 tisuća noćenja. Porasti su zabilježeni i kod domaćih turista, kojih je bilo 7 posto više, a njihovih noćenja 5 posto više nego u prva dva mjeseca 2017.

>>>Vujčić: Uvođenje eura pomoći će hrvatskom turizmu

Po odredištima i regijama, najviše je noćenja u siječnju i veljači ove godine, 245 tisuća, bilo u Zagrebu, kojeg s 233 tisuće noćenja slijedi Istra te Kvarner sa 165 tisuća noćenja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji noćenja je bilo 132 tisuće, u Dubrovačko-neretvanskoj 98 tisuća, u Zadarskoj 54 tisuće, u Šibensko-kninskoj 30 tisuća, a u Ličko-senjskoj županiji 18 tisuća.

Kontinentalni dio zemlje, bez Zagreba, posjetilo je u prva dva mjeseca ukupno 95 tisuća turista ili 10 posto više nego u istim mjesecima 2017. godine, dok je s ukupnih 224 tisuće noćenja zabilježen porast od 15 posto.

Među stranim turistima najviše su noćenja u prva dva mjeseca ostvarili turisti iz Bosne i Hercegovine, potom iz Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke, dok je po vrstama smještaja najviše noćenja bilo u hotelima te u objektima u domaćinstvu.

>>>Sve više turista izbjegava posredništvo

Samo u veljači ove godine u Hrvatskoj je, po podacima HTZ-a, bilo 225 tisuća turista i 584 tisuće noćenja, čime je na godišnjoj razini i u dolascima i noćenjima zabilježen porast za po 5 posto.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe kako iznimno veseli što se lanjski pozitivni rezultati turističkog prometa nastavljaju i u prvim mjesecima ove godine.

- Vjerujem da će dvoznamenkasti porast broja noćenja i dolazaka turista u prva dva mjeseca ove godine biti dobar poticaj svima u turizmu za nastavak i što kvalitetniju pripremu za ostatak godine. Uz planirane aktivnosti Ministarstva turizma i HTZ-a prema povećanju kvalitete ponude i prometne povezanosti te jačanju prepoznatljivosti i vidljivosti na brojnim tržištima, siguran sam da će turizam i ove godine napraviti pozitivan iskorak, komentar je ministra Cappellija koji se prenosi u priopćenju.

>>>Istraživanje: Američki turisti široke ruke, trošili 160 eura dnevno

I direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić zadovoljan je prometom u prva dva mjeseca te ističe da je u tijeku intenzivno predstavljanje hrvatske turističke ponude na svjetskim sajmovima. Tako će ovaj tjedan na sajmu ITB u Berlinu HTZ premijerno predstaviti novi vizualni koncept štanda koji će koristiti do 2022., a sredinom ožujka slijede nastupi na sajmovima MITT u Moskvi te MAP u Parizu.

- Zadovoljni smo prvom prodajom programa za Hrvatsku koja pokazuje da je, ovisno o tržištu i vrsti programa, potražnja za Hrvatskom u prosjeku 5 do 10 posto veća nego u ovo isto vrijeme prošle godine, poručio je Staničić.

02. svibanj 2024 11:41