Aktualno
StoryEditor

U prvom tromjesečju Ericsson smanjio gubitak i troškove

20. Travanj 2018.

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u petak da je prvo tromjesečje zaključio sa znatno manjim gubitkom zahvaljujući smanjenim troškovima i pripremama za novu generaciju mobilnih mreža.

U razdoblju od siječnja do ožujka Ericsson je poslovao s operativnim gubitkom od 300 milijuna švedskih kruna (28,9 milijuna eura), u odnosu na 11,3 milijarde kruna koliko je iznosio u istom razdoblju prošle godine.

>>>Ericsson Nikola Tesla: Modernizacija HT-ove mobilne mreže

Neto gubitak iznosio je 700 milijuna kruna dok je u prvom prošlogodišnjem tromjesečju iznosio 10 milijardi kruna.

Na početku prošle godine Ericssonove poslovne rezultate pritisnuli su otpisi, rezervacije i troškovi restrukturiranja. U danas objavljenom izvješću izdvajaju pak smanjene troškove, razvoj platforme za mreže pete generacije i izmjene ugovora s klijentima u segmentu usluga.

"Naša nastojanja da poboljšamo efikasnost u pružanju usluga i u zajedničkim troškovima počinju donositi rezultate", konstatira u priopćenju izvršni direktor Borje Ekholm.

Švedska je kompanija u prvom tromjesečju ukinula više od 3.000 radnih mjesta, čime je njihov broj od srpnja prošle godine porastao na 18 tisuća.

>>>Miodrag Šajatović: Ericssonova škola lobiranja – kako političara pridobiti za 5G tehnologiju

Do sredine ove godine žele smanjiti godišnje troškove za najmanje 10 milijardi švedskih kruna i Ekholm je prošlog mjeseca istaknuo da će ostvariti taj cilj u predviđenom roku.

Ericssonovi neto prihodi pali su u prvom ovogodišnjem tromjesečju devet posto, na 43,4 milijarde kruna. Prilagođeni za valutne tečajeve, smanjeni su dva posto.

U Sjevernoj Americi Ericsson je ostvario šest posto niže prihode. Kad se isključi utjecaj valutnih tečajeva, u toj je stavci zabilježen isti postotni rast.

U Europi i Latinskoj Americi prihodi su im porasli sedam posto, pri čemu je najveći dio tog skoka ostvaren u Latinskoj Americi, napominju u kompaniji.

>>>Nastavak suradnje Ericssona Nikole Tesle i HT Eroneta

U razgovoru za Reuters nakon objave poslovnog izvješća financijski direktor Carl Mellander kazao je da je Ericsson povećao tržišni udio u Europi i Sjevernoj Americi, ali se to povećanje ne vidi u netom objavljenim rezultatima zbog rokova pojedinih projekata.

U regiji sjeveroistočne Azije prihodi su im potonuli 39 posto, što u kompaniji tumače smanjenom prodajom u Kini zbog manjih ulaganja u mreže četvrte generacije.

U Ericssonu očekuju nastavak pada prodaje na kineskom tržištu i u predstojećem razdoblju, naglašavajući ipak pozitivan zamah na najvećem tržištu, onom Sjeverne Amerike.

>>>Ericsson Nikola Tesla i Ministarstvo zdravstva potpisali ugovor vrijedan 14 milijuna kuna

Bruto marža bez troškova restrukturiranja iznosila je u razdoblju od siječnja do ožujka 35,9 posto, u odnosu na prilagođenih 29,9 posto u prethodna tri mjeseca.

Mellander objašnjava da je polovina tog poboljšanja ostvarena zahvaljujući uštedi troškova a trećina je vezana za prodaju radijskog sustava (Ericsson Radio System), ključnog za modernizaciju mreža u budućnosti.

Do 2020. marža bi trebala porasti za 37 do 39 posto.

29. travanj 2024 03:38