Aktualno
StoryEditor

U Rusiji raste popularnost Staljina

17. Kolovoz 2017.

Rusi zadnjih godina sve više veličaju Sovjetskog diktatora, Josifa Staljina, koji je odgovoran za smrt milijuna ljudi, pa mu osim javnog divljenja dižu spomenike diljem zemlje, piše USA Today.

Ove godine obilježava se 80. obljetnica ‘Velikog Terora‘, masovnog čišćenja protiv političkih protivnika koje je Staljin naredio. No, taj horor Ruse uopće ne zanima budući da velik broj njih  Staljina isključivo vidi kao nacionalnog heroja koji je porazio Naciste u Drugom svjetskom ratu kao saveznik SAD-a.

>>>Staljin je za Ruse najveća osoba u povijesti, Putin sve popularniji

Mnogi od njih očigledno ne znaju povijesnu činjenicu prema kojoj je 30. srpnja 1937. Staljinova tajna policija krenula s akcijom hapšenja više od 1.5 milijuna anti-sovjetskih aktivista, od kojih je njih gotovo 700 tisuća ubijeno, navodi USA Today. Povjesničari tvrde da je tijekom tri desetljeća Staljinove vladavine, koja je okončana njegovom smrću 1953., između 15 i 30 milijuna ljudi pogubljeno, preminulo u radnim kampovima i izgladnjelo do smrti.

Iako je posthumno osuđen zbog brutalnosti, Staljin danas uživa poštovanje starijih generacija koje osjećaju nostalgiju prema Sovjetskom carstvu koje je prestalo postojati 1991., ali i mlađih nacionalistički nastrojenih Rusa.

Desetak statua Staljina niknulo je diljem zemlje posljednjih pet godina, a jedan od uzroka veličanja Staljinova lika i djela leži u izjavama predsjednika Vladimira Putina koji često izražava žaljenje zbog raspada velesile.

Putin je u nedavnom intervjuu s oskarovcem Oliverom Stoneom snažno osudio, kako kaže, pretjeranu demonizaciju Staljina, te izjavio da je napad na Staljina napad na Sovjetsko carstvo i današnju Rusiju.

Stoneov posljednji film prikazuje zviždača Edwarda Snowdena, kojemu je odobren azil u Rusiji kako bi izbjegao uhićenje od strane američkih vlasti zbog odavanja povjerljivih informacija.

Staljin kao brend

Razni suveniri s likom bivšeg sovjetskog vođe poput magneta, šalica, majica, statua i sličnih predmeta prodaju se po ulicama, a crveni karanfili su čest ukras na njegu grobu koji se nalazi na moskovskom Crvenom Trgu.

Knjižare diljem zemlje prodaju velike količine djela koji veličaju Staljinovu borbu protiv fašizma, a u svibnju je na ulazu u moskovsku podzemnu željeznicu niknuo Staljinov portret.

>>>Putin, oličenje ruske politike, se premišlja o nastavku predsjedničke karijere

Veličanje Staljina ove godine je doseglo najveću razinu u posljednjih 16 godina, a prema istraživanju u veljači ove godine 46 posto Rusa osjeća divljenje, poštovanje i simpatije prema Staljinu, dok je u ožujku godinu dana ranije to osjećalo njih 37 posto.

Drugo istraživanje pokazalo je da 39 posto Rusa smatra Staljina zločincem, a 2012. je to smatralo njih 51 posto.

29. travanj 2024 10:27