Aktualno
StoryEditor

‘U tijeku je izdaja nacionalnih interesa‘: Oporba traži dolazak premijera u Sabor

26. Listopad 2017.

Saborska oporba prozvala je u petak vladu zbog, kako su rekli, "izdaje nacionalnih interesa" u slučaju Agrokor te su zatražili dolazak premijera Andreja Plenkovića ili potpredsjednice Martine Dalić u Sabor.

"Budući da je u tijeku izdaja nacionalnih interesa i izvrtanje lex Agrokora tražimo od predsjednika Sabora da obavijesti premijera ili potpredsjednicu Vlade da se moraju pojaviti u Saboru i dati odgovore na pitanja koja su se otvorila u javnosti", pozvao je SDP-ov Gordan Maras tijekom saborskog zasjedanja.

>>>Ivica Todorić: Nakaradni i kriminalni Ugovor o roll up kreditu odobrili Plenković i Dalić

Ako premijer želi ignorirati Sabor, spremni smo napraviti sve da ga natjeramo da dođe, poručio je. Ne dođe li, SDP će, kako je najavio, svakih 10 minuta tražiti stanke tijekom sjednice. Pozvao je i sve ostale klubove da im se pridruže.

"Informaciju ću prenijeti premijeru", kratko je uzvatio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Svoju najavu o stankama SDP je i ostvario, zatraživši ubrzo potom novu stanku kojoj se pridružio i Most.

I čelnik SDP-a Davor Bernardić ranije je pozvao premijera da u Saboru kaže je li znao za ugovor o ‘roll up‘ kreditu u Agrokoru koji je potpisao povjerenik Ante Ramljak. "Ako je znao znači da su ortaci u poslu, a to znači da Plenković i cijela vlada mora otići. Ako nije znao onda mora smijeniti Ramljaka", poručio je Bernardić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Ugovor sa "strvinarskim fondom"

Jučer u medijima objavljen ugovor sa strvinarskim Knighthead fondom, kazao je, potvrđuje da je Plenkovićev povjerenik bio i prije lex Agrokora u kontaktu sa strvinarskim fondom. "Agrokor je za Hrvatsku uzrok i posljedica, alfa i omega svih privatizacija, koje građane dovode u neravnopravan položaj. Zakoni ne vrijede jednako za sve. Zato je odgovornost Sabora u ovom trenutku i više nego velika, a ovo je još jedan dokaz da saborsko istražno povjerenstvo mora nastaviti s radom", poručio je Bernardić.

>>>Kontrola štete: Vlada odbacuje tvrdnje da ne može smijeniti Ramljaka

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je kako se, temeljem najnovijih informacija, pokazalo da je lex Agrokor kontaminiran više nego se mislilo. "Ovdje je riječ o novim okolnostima, a primjer ugovora o ‘roll up‘ kreditu primjer je kolonijalnog odnosa prema RH i njenim građanima. Strvinarski Knighthead fond praktično, po ugovoru, vuče konce i upravlja procesom. Čemu onda služi izvanredni upravitelj i izvanredna uprava", pitao se Lovrinović.

>>>Beljak o prenošenju ovlasti kreditorima: HDZ – grobari i veleizdajice, a ne domoljubi

Podržava, kaže, ideju predsjednika povjerenstva da na sjednicu dođe glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i da na zatvorenoj sjednici kaže što će DORH istraživati kako bi povjerenstvo znalo što može ono istraživati. "Ja ću tražiti da odmah poslije dođu svjedočiti i Martina Dalić i Ante Ramljak", poručio je. Ako vladajući budu insistirali na ukidanju povjerenstva, predložit će, kaže, da sva oporba stane na jednu stranu i pristupi bojkotu rada sabora".

Ugovor o roll-up kreditu

Mostovac Nikola Grmoja poručio je kako je podrška radu povjerenstva stigla i od Vladimira Šeksa i od predsjednice republike. "Nova saznanja pokazuju da sve predstavljeno proteklih mjeseci ne stoji", rekao je dodavši kako se slaže da na prvu sjednicu povjerenstva treba pozvati vladina povjerenika Ramljaka, Martinu Dalić te premijera Plenkovića.

"Moraju dati odgovore na ova pitanja. Zanima nas kako je Ramljak pio kavu s jednim fondom prije donošenja lex Agrokora da bi taj fond onda postao njegov šef, a ne vlada", rekao je Grmoja.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

Jutarnji list objavio je ugovor o roll-up kreditu u Agrokoru, koji su potpisali ključni vjerovnici na čelu s fondom Knighthead. Ugovor u jednom dijelu lex Agrokor stavlja "izvan snage" i kreditorima daje sve ovlasti u donošenju i provedbi nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.  Prema tim odredbama, plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu se donijeti bez odobrenja zajmodavaca, a hrvatska vlada ne smije smijeniti povjerenika Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

28. travanj 2024 08:10