Aktualno
StoryEditor

Učiteljski sindikat odgovara na prijedlog da učiteljice iz Slavonije vikendom rade u hotelima na Jadranu

05. Travanj 2019.

https://youtu.be/a0T-IiI_3xc?t=2230

- Zašto ne otvoriti priču o drugom dohotku. Zašto netko, učiteljica iz Slavonije, ne bi subotom, nedjeljom, vikendom, preko sezone mogla raditi u nekoj hotelskoj kući, a da pritom porezi budu mali? - predložio je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno bivši ministar turizma i aktualni direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Njegov prijedlog za rješenje problematike nedostatka radne snage u hrvatskom turizmu je aktiviranje domaćeg radnog potencijala, pri čemu je, osim učiteljica, spomenuo i penzionere kao moguće sezonske radnike, te studente, pozivajući se na primjer Amerike, u kojoj je najveći dio hotelskog osoblja upravo iz te populacije.

Zašto se takvim izjavama obezvrjeđuje učiteljska struka, pita se predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

- Ideja da bi učitelji trebali raditi vikendom u hotelu je nebulozna, učiteljske plaće su male, ali razmišljati o učiteljskoj profesiji na taj način, da bi vikendom trebali raditi u turizmu, zapravo je podcjenjivanje struke. Učitelji su već sada preopterećeni s obzirom na sve novitete koje moraju uvoditi u svoj rad. Bivši ministar bi trebao poznavati zakon o radu i znati da svatko ima zakonom propisano pravo na odmor, ova izjava je doista van pameti - navodi Šprem.

No u zemlji u kojoj je gospodarstvo podređeno turizmu radnici se percipiraju kao softver, što je u istoj emisiji poručio i predsjednik Uprave i suvlasnik Unilinea, vodećeg hrvatskog turoperatora, Boris Žgomba.

27. travanj 2024 19:51