Aktualno
StoryEditor

Udio dolara u svjetskim rezervama pao na najniže razine unazad 4 godine

02. Srpanj 2018.

Udio američkog dolara u globalnim deviznim pričuvama pao je i u prvom kvartalu 2018., na nove najniže razine u zadnje četiri godine, dok se udio eura te kineske i britanske valute povećao, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Udio dolara u globalnim pričuvama smanjuje se već pet tromjesečja zaredom, jer je dolar oslabio i u prva tri mjeseca 2018. godine zbog očekivanja da će se rast gospodarstava izvan SAD-a ubrzati, što bi moglo navesti velike središnje banke u svijetu na smanjenje monetarnih poticaja. Unatoč tome, dolar je i dalje najznačajnija devizna rezerva.

>>>Tečaj dolara ispod najviših razina u 11 mjeseci, euro skliznuo na 1,15 dolara

Globalne pričuve su imovina središnjih banki, a drže se u različitim valutama te uglavnom služe kao potpora njihovim obvezama. Središnje banke ponekad koriste te pričuve kako bi pomogle u održavanju tečajeva valuta.

Pričuve u američkim dolarima iznosile su u prvom tromjesečju 6.449 milijardi dolara, pri čemu je njihov udio u ukupnim globalnim pričuvama pao na 62,48 posto, sa 62,72 u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Tako se udio pričuve u američkim dolarima spustio na najnižu razinu od četvrtog tromjesečja 2013. godine, kada je iznosio 61,24 posto, pokazali su nedavno objavljeni podaci MMF-a.

>>>Skliznuo tečaj eura zbog opasnosti od trgovinskog rata

Udio eura u globalnim deviznim pričuvama dosegnuo je u prvom kvartalu 20,39 posto, s 20,15 posto u prethodnom tromjesečju. To je njegova najviša razina od posljednjeg kvartala 2014. godine, ali daleko ispod 28 posto, koliko je iznosio udio eura u globalnim pričuvama 2009. godine.

Udio kineskog juana u globalnim deviznim rezervama raste tri kvartala zaredom, pa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju dosegnuo 1,39 posto.

Udio britanske funte porastao je istodobno na 4,68 posto, što je njegov najveći rast od posljednjeg kvartala 2015. godine. S druge strane, udio japanskog jena u deviznim rezervama skliznuo je sa 4,89 na 4,81 posto, pokazalo je MMF-ovo izvješće.

30. studeni 2023 18:36