Aktualno
StoryEditor

Udruženje njemačke industrije strojeva: Raspoloženje je uistinu dobro, sve je spremno za uzlet

30. Lipanj 2017.

Njemačko udruženje industrije strojeva VDMA u četvrtak je objavilo znatno poboljšane procjene rasta proizvodnje u ovoj godini, ukazujući na snažnu potražnju iz zemalja eurozone, s azijskih tržišta i od domaćih klijenata.

>>>Njemačkim ‘babyboomerima’ po odlasku u mirovinu prijeti siromaštvo

U udruzi VDMA sada procjenjuju da će proizvodnja u tom sektoru u ovoj godini realno rasti po stopi od tri posto, nasuprot prijašnjim procjenama kojima je rast za ovu godinu bio procijenjen u visini jedan posto.

- Raspoloženje u kompanijama je uistinu dobro. Sve je spremno za uzlet, kazao je ekonomist udruge VDMA Ralph Wiechers.

Skok narudžbi

Kako se navodi u priopćenju udruge, narudžbe su u svibnju realno uvećane za 17 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. Pritom su narudžbe iz inozemstva porasle za 23 posto, uz daleko najveći skok onih iz ostalih partnera u eurozoni, za čak 34 posto.

Narudžbe domaćih klijenata za strojeve i druge proizvode u tom sektoru uvećane su za pet posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, objavila je nadalje njemačka udruga.

Prema tromjesečnom pokazatelju, pouzdanijem za procjenu trendova jer je manje podložan promjenama, ukupne su narudžbe u razdoblju od ožujka do svibnja uvećane za četiri posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije.

Inozemne narudžbe uvećane su pritom četiri posto a domaće dva posto, pokazalo je izvješće.

01. svibanj 2024 18:17