Aktualno
StoryEditor

Ukupni prihodi Adrisa dosegnuli 2,54 milijarde kuna

28. Srpanj 2017.

Neto dobit Adris grupe za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 167 milijuna kuna, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni prihodi dosegnuli 2,54 milijarde kuna, pet posto više, navodi se u financijskom izvješću Grupe objavljenom u petak.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su im 1,85 milijardi kuna i četiri posto su veći  od prošlogodišnjih.

Maistra je pritom, navodi se u izvješću, u prvih šest mjeseci 2017. ostvarila 19 posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2016., uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto.

Ukupni prihodi Maistre veći su za 12 posto, dosegnuvši 321 milijun kuna. Ističe se i kako turistički dio Grupe intenzivno ulaže u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda.

>>> Vlahović: Završilo je restrukturiranje Adrisa

Cromaris je, nadalje, u prvom polugodištu 2017. godine ostvario prodaju od 3.324 tone, jedan posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine.

Prihodi Cromarisa od prodaje na razini su prošle godine, a rast troškovne učinkovitosti u proizvodnji povećao je operativnu dobit za 17 posto. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12 posto.

Trendovi u srpnju i prognoze za drugi dio godine ukazuju na daljnji rast prodaje i prihoda tog segmenta Adris grupe. Cromaris 77 posto prodanih količina i 79 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 21 posto.

Nadalje, ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što je jedan posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine.  Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 1,85 milijarde kuna i za tri posto je veća od prošlogodišnje.

U prvih šest mjeseci 2017. godine Croatia osiguranje grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 125 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 97 milijuna kuna, što je rast od 29 posto.

>>> Adris otkupljuje vlastite dionice

Neto dobit segmenta osiguranja iznosi 102 milijuna kuna, 37 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem.

U financijskom izvješću Adris grupe stoji i kako je, obzirom na trenutnu strukturu financijske imovine grupe, u prvih šest mjeseci aktualne godine postojao snažan utjecaj negativnih tečajnih razlika.

Vezano uz budućnost poslovanja Adris grupe navodi se kako političko okruženje i nestabilnost određenih hrvatskih mediteranskih konkurenata, poput recimo Turske, mogu povećati potražnju za Hrvatskom kao odredištem, ali i isto tako mogu nametnuti cjenovni rast s ciljem privlačenja gostiju. Nadalje, u poslu osiguranja na nestabilnost poslovnog rezultata može isto tako utjecati daljnji rat cijenama, pogotovo u segmentu osiguranja od automobilske odgovornosti.

"Adris investira, jača konkurentnost svojih poslova i proizvoda, stvara nova radna mjesta i vrijednost svojim dioničarima. Rezultati koje ostvaruju Adrisove tvrtke najbolja su potvrda učinkovitosti naše višegodišnje strategije ulaganja u dugoročne održive i rastuće poslove. Uz organski rast, spremni smo i za nove akvizicije, osobito u poslovima kojima se bavimo, istaknuo je predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović.

28. travanj 2024 14:40