Aktualno
StoryEditor

Ultrabogati Rusi ‘skrivaju‘ u inozemstvu više bogatstva no što ga posjeduje cjelokupna nacija

07. Rujan 2017.

Rusiju se smatra oligarhijom u kojoj je sva moć u rukama Vladimira Putina i nekoliko milijardera kojima je na prvom mjestu zaštita vlastitih financijskih interesa. U novom istraživanju na svijetlo dana izašli su forenzički dokazi koji upravo to potvrđuju, prenosi Axios.

Istraživanje su proveli ekonomski stručnjaci Thomas Piketty, Filip Novokmet i Gabriel Zucman, a otkrili su da je nejednakost dohotka u Rusiji jednaka kao i u SAD-u, gdje najbogatijih 1 posto građana generira 25 posto nacionalnog dohotka, što je znatno više nego u Kini i drugim bivšim komunističkim državama poput Češke.

>>>Rusija sustiže SAD u nejednakosti dohotka

Piketty i Zucman proučavali su rast dohotka i njegovu nejednaku raspodjelu diljem svijeta, a ono po čemu je Rusija jedinstvena jest količina sredstava koju drže izvan ruskog teritorija, odnosno offshore. Procijenili su da imovinu vrijednu gotovo jedan bilijun dolara Rusi drže izvan domovine,  a vjeruje se da je ona u vlasništvu nekoliko oligarha, od kojih se većina ne pojavljuje u službenoj statistici.

Slučaj Rusije u potpunosti se razlikuje od Kine, gdje je također velika nejednakost prihoda, no bogatstvo i prihodi ‘običnih‘ građana su znatno porasli. Ovo istraživanje pokazuje da se udio bogatstva prosječnog građanina Rusije u nacionalnom bogatstvu nije povećalo još od pada Sovjetskog Saveza, unatoč velikom prijenosu imovine iz javnog sektora u privatni.

>>>Juncker: EU je spreman braniti svoje interese u Rusiji

U rezultatima istraživanja stoji da je upečatljiva vrlo niska razina financijske imovine u vlasništvu ruskih kućanstava, što je znak da privatizacija ruskih tvrtki nije dovela do značajnog porasta dugotrajne financijske imovine, unatoč činjenici da nakon privatizacije građani mogu posjedovati dionice ruskih tvrtki, što je svojevrsni paradoks. Prema mišljenju autora studije, glavni razlog za to je činjenica da mali podskup ruskih kućanstava drži značajnu sumu neevidentirane financijske imovine u offshore centrima.

>>>Danci i Šveđani ujedinjeni protiv ruske propagande

Drugim riječima, ultrabogati Rusi imaju više imovine sakrivene u inozemstvu nego što ostatak populacije drži u zemlji. Ruski sustav temeljen je na iskorištavanju prirodnih resursa, prvenstveno nafte i zemnog plina, koje oligarsi prodaju u inozemstvu. Prikupljena sredstva koriste za ulaganje u strane nekretnine i drugu imovine, umjesto u industriju vlastite zemlje što bi stvorilo nova radna mjesta i omogućila pravedniju raspodjelu blagostanja.

08. svibanj 2024 21:30