Aktualno
StoryEditor

UMFO: Umirovljenici mogu biti bezbrižni, fondovi su ove godine već zaradili 1,75 milijardi kuna

07. Studeni 2017.

Mirovine svih članova mirovinskih fondova su u potpunosti sigurne, a nema niti riječi o padu imovine mirovinskih fondova uslijed pada cijena dionica tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, jer su fondovi ove godine već zaradili 1,75 milijardi kuna, ističu iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

"Nastavno na niz informacija o poslovanju mirovinskih fondova, a koje su proteklih dana objavljene u medijima, UMFO želi informirati čitavu javnost te sve članove mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj kako su mirovine svih članova u potpunosti sigurne", ističe se u priopćenju te udruge, objavljenom pod naslovom "Pad dionica Agrokora neće utjecati na buduće mirovine".

Potvrda sigurnosti mirovina, kako navode iz UMFO-a, jest podatak da su mirovinski fondovi samo od početka 2017. godine, unatoč događanjima oko Agrokora, zabilježili zaradu od 1,75 milijardi kuna.

>>>Lovrinović: Drugi mirovinski stup je obmana, sapunica

"Dakle, nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada", naglašavaju.

Od početka ove godine prosječna zarada mirovinskih fondova kategorije A iznosi 4,74 posto, fondova kategorije B 2,65 posto, a fondova kategorije C 4,9 posto, navode iz UMFO-a te ističu kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Hrvatskoj krajem rujna iznosila 89,66 milijardi kuna.

"Dodatno naglašavamo da je već ranije provedeno usklađenje vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjeg negativnog učinka na portfelje neće biti", stoji u priopćenju.

Prinos usprkos svemu

Iz UMFO-a podsjećaju da obvezni mirovinski fondovi u 16 godina rada, "unatoč najvećoj krizi koja se dogodila 2008./2009. godine, usprkos šest godina pada bruto nacionalnog dohotka u našoj zemlji, usprkos situaciji oko najvećeg hrvatskog poslovnog sustava koju trenutno gledamo, svojim članovima i dalje zarađuju 5,79 posto prosječnog godišnjeg prinosa od početka rada".

>>>Veliki finski mirovinski fond fokusiran na SAD, odmicanje od eurozone

"Želimo jasno istaknuti kako ne postoji ijedan razumljiv, kao niti opravdan razlog, za unošenje nemira i sumnji glede stabilnosti mirovinskog sustava te rezultata koje postižu mirovinski fondovi u Republici Hrvatskoj. Svi prethodno izneseni podaci potvrđuju kako nema govora o padu vrijednosti imovine mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj, već kako je i u 2017. godini nastavljeno bilježenje kontinuiranih povećanja vrijednosti te kako buduće mirovine iz 2. stupa nisu ugrožene, stoga razloga za uznemirenost nema", zaključuju iz UMFO-a.

I ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u nedjelju je izjavio kako mirovine nisu ugrožene mirovine te kako su se mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme riješili većine dionica te kompanije pa im je ostalo još nešto malo dionica Leda i Belja.

>>>Pavić: Mirovinski fondovi na vrijeme su se riješili dionica Agrokora, mirovine nisu ugrožene

"Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima", istaknuo je Pavić.

24. travanj 2024 08:07