Aktualno
StoryEditor

UNESCO na popis svjetske baštine uvrstio španjolsku al-Azaharu

02. Srpanj 2018.

UNESCO je u nedjelju uvrstio al-Azaharu, arheološko nalazište iz X. i XI. stoljeća blizu Cordobe na jugu Španjolske, na popis svjetske baštine, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda na zasjedanju u Bahreinu.

Taj grad čija je izgradnja počela 936. godine je uz Alhambru, džamiju Cordobe i Alacazar u Sevilli, koji su već na popisu, jedan od dragulja naslijeđenih od Al-Andalusa kada su muslimani vladali iberijskim poluotokom od VII. do XV. stoljeća.

>>>Na UNESCO-ov popis baštine uvrštene zadarske zidine i tvrđava sv. Nikole

Taj stari arapski grad s palačom koji je izgradio emir Cordobe Abd al-Rahman III. sredinom X. stoljeća, kasnije je uništen u ratovima. Ostaci grada su pali u zaborav gotovo 1000 godina, sve do početka XX. stoljeća.

Grad koji je prema legendi dobio ime po najdražoj kalifovoj ženi Azahari, okružen je zidinama i nalazi se osam kilometara od Cordobe.

Na zasjedanju u nedjelju na taj su popis dodani i nacionalni park Chiribiquete u Kolumbiji i talijanski industrijski grad Ivrea, dodao je Unesco.

>>>Iskonske bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice postale svjetska baština

Nacionalni park Chiribiquete je obitavalište jaguara površine od 2,7 milijuna hektara. To je najveći nacionalni park Kolumbije koji posjeduje jednu od najvećih bioloških raznolikosti planeta. Taj park je 9. mjesto te zemlje koje ulazi na popis svjetske baštine.

Ivrea je drugi po veličini grad okruga Torina u talijanskoj pokrajini Pijemont, gdje je osnovana talijanska tvrtka Olivetti koja proizvodi pisaće mašine i mehaničke digitrone. Grad Ivreu projektirali su vodeći talijanski arhitekti između 1930. i 1960. i on ocrtava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.

29. travanj 2024 18:10