Aktualno
StoryEditor

Ured za Hrvate izvan RH otvorio natječaj za programe hrvatske manjine

17. Ožujak 2018.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske u petak je pozvao udruge, ustanove i organizacije hrvatske manjine da prijave svoje programe i projekte kako bi dobile financijsku potporu za ovu godinu, prijave se mogu podnositi idućih mjesec dana, zaključno do 16. travnja, a natječaj s pripadajućim obrascima objavljen je mrežnim stranicama Ureda.

Programi i projekti očuvanja hrvatskoga jezika, kulturne baštine, kulture, obrazovanja, znanosti, programi razvoja manjinskih medija i djelovanja manjinskih institucija, područja su u kojemu se za potporu hrvatske države mogu natjecati udruge, ustanove i organizacije hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu.

>>>Za više od sto projekata Hrvata izvan RH odobreno dva milijuna kuna

Pripadnici hrvatske nacionalne manjine žive u 12 europskih država, Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Najmanje ih je, 350, na Kosovu, najviše u Srbiji (60 tisuća), Austriji i Mađarskoj (po 50 tisuća), te u Sloveniji gdje ih živi između 35 tisuća i 55 tisuća.

>>>Za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina izdvojeno 32,4 milijuna kuna

Prema dostupnim podacima, tim manjinskim zajednicama, odnosno njihovim programima, hrvatska je država putem natječaja lani dodijelila 4, 5 milijuna kuna, godinu prije tri milijuna.

Programi udruga, ustanova i organizacija ovisnih o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci neće se financirati, a neće se razmatrati ni prijave onih udruga, ustanova i organizacija za koje se utvrdi da su neuredno izvršavali obveze iz ranijih ugovora.

 

11. travanj 2024 20:58