Aktualno
StoryEditor

Urušavanje cijena u eurozoni podupire darežljivu politiku ECB-a

02. Travanj 2017.

Godišnja inflacija u eurozoni znatno je usporila u ožujku, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda, nakon što je u prethodnom mjesecu dosegnula razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB).

U mjesecu na izmaku godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u eurozoni 1,5 posto, kliznuvši s dva posto zabilježenih u veljači.

Time je rast potrošačkih cijena u 19-članom gospodarstvu izrazitije oslabio na godišnjoj razini unatoč izdašnim poticajima ECB-a uvedenim sa ciljem poticanja gospodarskih aktivnosti i jačanja potrošačkih cijena, primjećuje AFP.

>>>Mencinger: Najbolje bi bilo da ECB novostvoreni novac podijeli direktno građanima

ECB srednjoročno cilja godišnju stopu inflacije od "nešto ispod dva posto".

Ako se isključe oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, inflacija je u ožujku kliznula na 0,7 posto, s 0,9 posto u veljači. To će biti dodatni argument za ECB da nastavi s poticajnim mjerama, nakon što su ovog mjeseca zaključili program povoljnih kredita za banke, kojima su poticali kreditiranje u zoni primjene zajedničke europske valute.

>>>Schäuble pozvao na ‘pravovremeni izlazak’ iz opuštene monetarne politike ECB-a

Predsjednik ECB-a Mario Draghi smatra da treba nastaviti politiku niskih kamatnih stopa i kupnje imovine budući da nije baš sigurno da će cijene nastaviti rast snažnijim tempom.

Borba protiv niske inflacije postupan je proces, poručio je Draghi u nedavnom istupu a podsjeća AFP. ECB-a je u veljači pokazao volju za dodatnim opuštanjem pojedinih pravila i standarda za kupnju obveznica kako bi se zadržala "značajna ekspanzivna politika", čime je otvoren put stvaranju novca za periferni dug, piše Bloomberg.

>>>Snažan rast novčane mase i kreditiranja kompanija u eurozoni

24. travanj 2024 11:41