Aktualno
StoryEditor

Uskoro Supeus Case Study ‘SCS 2022‘ na čak tri fakulteta

18. Listopad 2022.
SCS 2022

Supeus, Studentska Udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje, organizira 12. po redu SUPEUS Case Study, koji se nakon tri godine, ponovno održava na tri fakulteta (Af/Gf, FER i FSB), od 24. do 26. listopada, kroz tri dvodijelne radionice: arhitektura/građevinarstvo, strojarstvo i elektrotehnika. Proglašenje pobjednika i svečani domjenak održat će se u petak, 28.listopada 2022., na Arhitektonskom fakultetu.

Budući da predznanje nije potrebno, radionice su koncipirane na način da će u prvom dijelu profesori i stručnjaci predstaviti temu i održati predavanje na kojima će sudionici saznati i naučiti sve što njim je potrebno za rješavanje zadatka u drugom dijelu. Studenti podijeljeni u timove, rješavaju zadatak uz pripremljene podloge, upute i tehničku podršku organizatora.

Moguće se prijaviti samostalno (putem ‘tražim tim‘) ili ekipno (2-3 člana) na jednu, dvije ili sve tri radionice. Ovogodišnji SCS organiziran je način da se radionice međusobno nastavljaju kako bi se čim više poticala interdisciplinarnost kod studenata. Bez obzira na koliko radionica sudjelujete, svi timovi započinju radionice ravnopravno.

Više informacija o projektu i prijave su dostupne na poveznici.

Tema ovogodišnjeg SCS-a je ‘Energetska obnova obiteljske kuće‘‘.

Na stvarnom primjeru obiteljske kuće, studenti će se upoznati za inženjerskim pristupom energetskoj obnovi. Sukladno utvrđenom stanju analizirat će moguće mjere i u konačnici dati optimalno rješenje kojim će se predmetna obiteljska kuća dovesti u stanje zgrade gotovo nulte energije. Studentima će se približiti računalni program KI Expert  Plus za energetsko certificiranje zgrada i izradu projekata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite zgrade. Ideja je da svaka radionica radi na istom projektu kako bi se nakon trećeg dana, tj. nakon upisivanja svih potrebnih podataka, dobio energetski certifikat. Predznanje nije potrebno jer je SCS osmišljen tako da studentima približimo stvarne probleme iz struke koje predstavljaju vrhunski predavači – profesori i stručnjaci u svom području u bloku predavanja koji su ujedno i uvod u zadatak svake pojedine radionice te upravo zbog toga na natjecanje se mogu prijaviti svi, bez obzira što studiraju jer je potrebna samo dobra volja i želja za novim znanjem. Također prilikom samog rješavanja zadataka prisutni su stručnjaci, ali i sami članovi udruge koji će stajati na raspolaganju ukoliko bude nekih nejasnoća.

I za sam kraj treba napomenuti da će se najbolje timove nagraditi za najbolje rješenje tokom natjecanja pa tako dijelimo šest nagrada. Tri nagrade će se dijeliti za prvo, drugo i treće mjesto u interdisciplinarnoj skupini, odnosno onim timovima koji će dobiti najbolje rješenje u sve tri radionice. Zatim se dijele po tri nagrade za najbolja rješenja za pojedinu radionicu.

U nastavku slijede kratki opisi radionica:

Arhitektonski i Građevinski fakultet

‘Suvremeni plašt‘

Svaki junak u priči ima svoj plašt pa tako i kuća u suvremenoj borbi za smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 u atmosferu. Pridružite se radionici i otkrijte kako stvoriti optimalan toplinski plašt. No, pazite, dobit ćete kuću sa postojećom ovojnicom koja traži stručni “update”, ima nekoliko uvjeta i želi isključivo suvremene materijale. Previše je zahtjevna? Ma nije, uz profesora, predavača i našu pomoć, uspjet ćete junakinji iz ove SCS priče dati početni zalet prema višem energetskom razredu. Dođite i dokažite da imate najbolje rješenje!

Fakultet strojarstva i brodogradnje

‘Učinkoviti sustav‘

Zadatak kojim ove godine izlazimo na SCS vezan je uz sustave grijanja naše skromne kućice. Vaš cilj će biti izabrati najučinkovitiji sustav za grijanje te prema njemu odrediti ostale socio-ekološke faktore koji mogu, ali i ne moraju imati utjecaj na naše okruženje. Od vas ćemo također tražiti i pismeno obrazloženje zašto ste koristili taj sustav, vaše mišljenje o efektivnosti sustava i načinima poboljšanja istog. Znamo, na prvu vam se ovo čini komplicirano, no ne bojte se, zadatak smo učinili zabavnim i prilagodljivim za sve koji dolaze.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

‘Neovisna kuća‘

Znaš li što su to fotonaponski sustavi i kako funkcioniraju? U okviru ove radionice naučit ćete što je sve potrebno za projektiranje sunčane elektrane na krovu obiteljske kuće – od kojih se dijelova sastoji sunčana elektrana, kako ju pravilno dimenzionirati te kolika je početna investicija i period povrata investicije. Ako vas je ovo zaintrigiralo, pridružite nam se na ovogodišnjoj radionici.

16. lipanj 2024 07:32