Aktualno
StoryEditor

Uslijed skromnog prošlotjednog trgovanja, Crobexi u padu

18. Ožujak 2018.

U skromnom prošlotjednom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su pali, prekinuvši dvotjedni uspon, pri čemu je promet bio mršav jer nije bilo korporativnih vijesti koje bi značajnije potaknule ulagače.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,79 posto, na 1.843 boda, a Crobex10 za 0,36 posto, na 1.069 bodova. Svi sektorski indeksi su pali, izuzev Crobexindustrije, koji je ojačao za 0,27 posto. Najviše je izgubio Crobexkonstrukt, 4,3 posto.

>>>ZSE: Mirno trgovanje, Crobexi na putu tjednih gubitaka

Redovni promet dionicama iznosio je 30,4 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego tjedan dana prije, no i dalje skromno. Uz to, u blok prometu dionicom HT-a ostvareno je 2 milijuna kuna, po cijeni od 165,5 kuna po dionici.

Među rijetkim vijestima ističe se ona o isplati dividende najveće domaće telekom kompanije.

- Likvidnost na burzi protekloga tjedna bila je niža od prosjeka zadnjih nekoliko tjedana, redovnim prometom od oko 30 milijuna kuna, odnosno prosječno 6 milijuna kuna po danu. Za cijeli tjedan možemo reći da je nedostajalo važnijih korporativnih vijesti koje bi potaknule veće i značajnije promete na burzi, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

>>>ZSE: Valamar jedini ‘milijunaš’, Crobexi blago porasli

- HT je u četvrtak izvijestio da je uprava predložila da se dio dobiti iz prošle godine, odnosno oko 490 milijuna kuna, upotrijebi za isplatu dividende dioničarima koja bi iznosila 6 kuna po dionici. Prošle godine HT je isplatio dioničarima također 6 kuna dividende, navodi Jurić.

Dionicom HT-a ostvareno je prošloga tjedna 3,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,85 posto, na 165,5 kuna. Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, s 5,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,96 posto, na 42,1 kunu.

>>>ZSE: Dionice Atlantica dosegle najvišu cijenu u godinu dana

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, 2,4 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 1,04 posto, na 970 kuna. Od 66 izdanja kojima se prošloga tjedna trgovalo, njih 37 zabilježilo je pad cijene, 25 rast, dok 14 nije zabilježilo cjenovne promjene.

Među likvidnijim izdanjima najviše su pale cijena dionica Vira, za gotovo 15 posto, i Končar Elektroindustrije, za 5,7 posto. Najveći rast cijene ostvarile su, pak, dionice HTP Orebića, za 24,6 posto, i Auto Hrvatske, za 5,43 posto.

29. travanj 2024 02:28