Aktualno
StoryEditor

Utrka pasa sa saonicama Iditarod počela uz smijeh, lavež i pet lažnih grobova

04. Ožujak 2018.

Uz lagani snijeg, oduševljeno pozdravljanje gledatelja te lavež pasa, 67 vozača saonica i njihove ekipe ispraćeni su u nedjelju u Anchorageu na putu prema 100 kilometara udaljenom Willowu, koji je službeni start svjetski poznate utrke pasa sa saonicama Iditarod.

Na putu od Willowa do 1800 kilometara udaljenog Noma natjecateljima je potrebno tjedan do deset dana.

Međutim ovogodišnja utrka suočava se s poteškoćama. Aljaska koja ovisi o nafti pogođena je ekonomskim pritiskom što se odrazilo i na poznatu utrku koja je izgubila ponešto od novčane potpore.

Nagrada pobjedniku pala je s prošlogodišnjih 750.000 američkih dolara na 500.000.

>>>Utrka na plaži za pse i pivo od piletine proslavili Montijev bar u Crikvenici

Aktivisti za prava životinja dugo vremena prosvjeduju i kritiziraju Iditarod. Sada su pojačali svoje prosvjede navodeći skandal s dopingom pasa i druge zloupotrebe pasa.

Organizatori utrke okrivljuju prosvjednike za gubitak najmanje jednog velikog sponzora.

Prosvjednici su u subotu postavili pet lažnih grobova u znak sjećanja na pet pasa koji su uginuli za vrijeme prošlogodišnje utrke  ili odmah nakon nje. Oni su istaknuli natpise kojima optužuju vozače saonica za okrutnost.

"Ovo nije lijepa mala utrka"

Početak utrke u subotu privukao je stotine posjetitelja, a u okupljenom mnoštvu ima i političara, primjerice na utrku je došla i američka senatorica Lisa Murkowski.

Mnogi natjecatelji odjeveni su u kostime. Najbolja vozačica saonica Dee Dee Jonrowe, 65,  odjevena je u ružičasto. Njezine saonice također su ružičaste, kao i remenje i čizmice za pse.

"Ovo nije lijepa mala utrka", rekla je Fern Levitt, kanadska redateljica dokumentarca u kojemu kritizira Iditarod te u filmu pokazuje tamnu stranu utrke, zloupotrebu pasa, koji su često dehidrirani i iscrpljeni.

>>>Ilegalne borbe pasa u Slatini, uhićena trojica mladića

"Kadgod koristimo životinje za svoju zabavu i za profit, u devet slučajeva od deset, njihova dobrobit je ugrožena. Kad me ljudi pitaju želim li da se okonča ta industrija, moj odgovor jest - da, želim upravo to", istaknula je redateljica u intervjuu za američke medije.

Ona među ostalim u filmu pokazuje kako je pas Slater trebao biti ubijen nakon što više nije bio "koristan".

17. travanj 2024 23:15