Aktualno
StoryEditor

‘Uvijek smo bili sanjari‘: Demilitarizirani FARC želi osnovati profesionalni nogometni klub

12. Kolovoz 2017.

Bivši borci FARC-a, Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, koji su pred osnivanjem političke stranke nakon povijesnog potpisivanja mirovnog sporazuma s kolumbijskom vladom, nadaju se da će osnovati i nogometni klub koji bi se uključio u profesionalnu kolumbijsku ligu.

"Prije desetak dana smo primili službeni dopis od FARC-a u kojem traže razgovor s kolumbijskim nogometnim dužnosnicima o njihovom sudjelovanju u profesionalnoj ligi", rekao je Jorge Perdomo, predsjednik DIMAYOR-a, organizacije odgovorne za kolumbijski profesionalni nogomet.

>>>Osamnaestogodišnji Mbappe preuzeo titulu najskupljeg igrača u povijesti nogometa

Perdomo je rekao da bivša najveća gerila američkog kontinenta traži uključenje u drugu ligu, u kojoj ima 16 ekipa, a želi osnovati i žensku nogometnu ekipu.

On je ocijenio da osnivanje nogometne ekipe FARC-a nije jednostavno jer je potrebno odobrenje dvije trećine skupštine Kolumbijskog nogometnog saveza (FCF) i DIMAYOR-a, plaćanje kotizacije i slično.

"Uz to potrebno je 10 milijuna dolara koje nemamo. Uvijek smo bili sanjari, ali ovo je komplicirano", rekao je jedan od šefova FARC-a Pasor Alape na konferenciji za novinare u Bogoti.

UN bi u utorak trebao završiti operacije prikupljanja oružja iz 26 zona gdje je okupljeno oko 7000 bivših boraca kako bi pripremili njihov povratak u civilni život i od tog datuma DIMAYOR će se moći izjasniti o zahtjevu FARC-a.

Ministar unutarnjih poslova Guillermo Rivera je rekao da će se taj zahtjev razmatrati prema jednakim pravilima i uvjetima kao i za druge građane ili organizacije.

29. travanj 2024 11:58