Aktualno
StoryEditor

Uvodi se novi financijski instrument

11. Rujan 2018.

Uvodi se novi financijski instrument – nepovlašteni neosigurani dužnički instrument. Prema prijedlogu izmjena zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, koji je objavljen u sustavu e-savjetovanje, nepovlašteni neosigurani dužnički instrumenti su obveznice i ostali oblici prenosivog duga te instrumenti koji stvaraju ili priznaju dug.

Kako bi se poboljšala mogućnost sanacije institucija, Direktiva (EU) 2017/2399 predviđa uspostavu nove kategorije dužničkih instrumenata kod kojih bi tražbine njihovih imatelja u stečajnom postupku ulazile u viši isplatni red u odnosu na tražbine imatelja regulatornog kapitala te u niži isplatni red u odnosu na tražbine kod kojih između vjerovnika i institucije nije ugovoreno da su podređene.

- Nova kategorija dužničkih instrumenata bila bi prihvatljiva za potrebe ispunjavanja zahtjeva za podređenost, dok bi institucije u svrhu vlastitog financiranja ili koju drugu operativnu svrhu mogle koristiti obične, odnosno nepodređene dužničke instrumente kao cjenovno povoljnije – stoji u prijedlogu izmjena zakona.

>>> EU vodič: Financijski instrumenti osmišljeni za brzu uporabu

S ciljem ispunjavanja minimalnog zahtjeva institucija može izdavati nepovlaštene neosigurane dužničke instrumente. To su dužnički instrumenti koji ispunjavaju sve sljedeće uvjete:

- izvorni rok dospijeća dužničkog instrumenta je najmanje godina dana

-  dužnički instrument ne sadržava ugrađenu izvedenicu te nije izvedenica

- u skladu s ugovorom ili prospektom tražbina imatelja dužničkog instrumenta smatra se tražbinom kod koje je između vjerovnika i institucije ugovoreno da će se vjerovnik u stečajnom postupku namirivati prije imatelja instrumenata redovnog osnovnog, dodatnog osnovnog i dopunskog kapitala, a nakon svih drugih vjerovnika viših i nižih isplatnih redova.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 11:41