Aktualno
StoryEditor

Uvodi se suvremeni obrazovni sustav, a osnovnim školama nedostaje kuharica

19. Rujan 2018.

Među osnovnim školama u Hrvatskoj kojima nedostaje kuharice bila je i zaprešićka OŠ Antuna Augustinčića, no od početka ovoga tjedna, školska kuhinja radi punom parom na zadovoljstvo učenika i roditelja. Škola nije imala dovoljan broj kuharica potreban za kuhanje toplih obroka svoj djeci koja se hrane u školi te se prva dva tjedna u novoj školskoj godini kuhalo samo za prve i druge razrede.

>>>Pomoćnica ministrice znanosti: Djecu će češće pitati da usporede cijene nego da računaju jednadžbu

Doručka i ručka za ostale nije bilo, pa su od kuće morali nositi sendviče i grickalice. Detaljnija pojašnjenja o svemu pokušali smo dobiti od direktorice škole Danijele Adžijević, no ona je samo poručila da je ipak u međuvremenu ‘sve riješeno’, zahvalivši nam se ‘na brzi’.

U Ministarstvu zanosti i obrazovanja odgovorili su nakon nekoliko naših ponovljenih pismenih upita i telefonskih poziva da je na snazi Odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama (Narodne novine, 70/16, 50/17) Vlade Republike Hrvatske te da Ministarstvo odobrava nova zapošljavanja pomoćnih i tehničkih radnika u skladu s osiguranim sredstvima u Državnom proračunu.

>>>Lidija Kralj: Ne smijemo gubiti vrijeme, s informatikom moramo iskoračiti u 21. stoljeće

Zahtjev koji smo naveli razmotrit će i odobriti u skladu s potrebama i osiguranim sredstvima u Državnom proračunu, istaknuli su u svom odgovoru koji je stigao isti dan kada je školska kuhinja normalno počela raditi i pripremati obroke za sve učenike (ponedjeljak, 17. rujna). Doista nije jasno kako služba za odnose s javnošću Ministarstva ne zna da školska kuhinja već radi prema uobičajenom rasporedu i navodi kako će se tek sve razmotriti.

>>>13,5 milijuna kuna za opremanje eksperimentalnih škola

Ovakvi primjeri kojima svjedočimo i u drugim djelovima Hrvatske teško su shvatljivi u trenutku kada Ministarstvo uvodi eksperimentalni suvremeni program Škola za život. S jedne strane se kreće s velikim promjenama u hrvatskom obrazovanju, najavljivanom na sva zvona, a s druge novca nema za kuharice i ostalo pomoćno osoblje, neophodno za temeljni rad škola.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 10:24