Aktualno
StoryEditor

Uvoz rabljenih automobila postarao već vremešni vozni park

30. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prema istraživanjima agencije Promocija plus, Hrvati su prošle godine kupili 59477 rabljenih automobila, uglavnom iz zemalja Europske unije, ali i izvan nje. Novi automobil priuštilo si je 44, 106 pravnih ili fizičkih osoba. Ukupno, 2016. u Hrvatskoj je registrirano 103, 583 automobila.

Prošle je godine značajno porasla i prodaja gospodarskih vozila. U prvih 9 mjeseci 2016. u Hrvatskoj je kupljeno 6405 lakih gospodarskih vozila, dočim ta brojka za cijelu 2015. godinu iznosi 5019 prodanih dostavnih vozila.

Od prodanih 44.106 novih automobila,  samo 13,507 automobila kupili su građani. Sve ostalo, 30,599 automobila kupile su pravne osobe, dakle, tvrtke, obrti i slično.

Zabilježen porast prodaje gospodarskih vozila

- Kad su laka gospodarska vozila u pitanju, povećanje leži u rastu domaće potrošnje odnosno oporavku gospodarstva. Također bitna stavka je veliki broj srednje velikih LCV vozila u putničkim izvedbama (Opel Vivaro, Ford Turneo Transit, VW Caravelle) koja potpada pod rent-a-car, - kažu u Promociji plus.

Što se tiče prodaje teških teretnih vozila i tu statistika pokazuje porast u prodaji. Pokazatelj je to veće proizvodnje ali i učinka mjere “Euro 6” kojom se stimulira kupovina novih tehnologija. Sve se to, dakako, odražava i na domaće prijevoznike, a pogotovo one koji sa tvrtkama izvan Hrvatske.

- Budući hrvatski prijevoznici veliki dio posla obavljaju vani, tako i kod nas raste potreba za dodatnim vozilima. Dugoročno, već se od prije osjećaju pozitivni učinci ulaska u EU koji je olakšao poslovanje i povećao obujam prijevoza odnosno potrebu za novim vozilima. Naši prijevoznici koji voze vani kupuju nova vozila zbog povoljnijih cestarina i slično - pojašnjavaju u Promociji.

Za ilustraciju, u Europi se kamionima godišnje preveze 18 milijardi tona robe.

Suzuki i Golf najprodavaniji osobni automobili

Od prodanih 44.106 novih automobila,  samo 13,507 automobila kupili su građani. Sve ostalo, 30,599 automobila kupile su pravne osobe, dakle, tvrtke, obrti i slično.

>>>Poduzetnicima 50 posto niži PDV za kupnju osobnog automobila

Međutim, većina polovnih automobila otišle su u privatne ruke, pa se može reći kako Hrvati nisu prestali kupovati automobile, te kako preferiraju polovne, stare oko 5 godina.

Najprodavaniji novi automobil bio je Suzuki. Model Vitara najbolje se prodavao, a Suzuki je kupilo ukupno 1400 osoba. Renault Clio kupilo je 478 osobe.  Ukupno najprodavaniji je VW Golf. Novi su kupile 372 fizičke osobe, a preko tvrtke (pravne osobe) Golf je kupilo 1869 kupaca. Atraktivna je bila Škode Octavija i Ford Focuss. Od polovnih automobila najčešće se uvozio VW Golf, čak 6718 polovnih Golfova, a Volkswagen ima i drugi najtraženiji model iz unosa - Passat s 3296 registracija, dok je treći BMW 3 s 2627 registracija.

Starenje voznog parka

Sve bi to bilo dobro da nam se prosjek starosti automobila zbog tog unosa iz godine u godinu ne pogoršava. Još 2008. bio je 9,7 godina, a lani je pao na 12,5 godina starosti kod osobnih automobila, odnosno 13,5 godina ukupno, prenosi Večernji list.

>>>Stručnjaci: Nove trošarine favoriziraju rabljena vozila, imat ćemo ‘groblje na cestama’

Od polovnjaka iz unosa su naši kupci lani najviše tražili četiri-pet godina stare aute, što je pozitivan pomak u odnosu na prijašnje godine kad su najtraženiji bili auti stari 10-12 godina, ali odmah nakon njih su i u 2016. najtraženiji bili auti stari 11, 12 i 10 i 9 godina. Stoga se prosjek od 8,5 godina starosti unesenih automobila nije mnogo poboljšao te nam i dalje veliki unos rabljenih auta stari ionako zastario vozni park.

28. travanj 2024 09:12