Aktualno
StoryEditor

Uzlet potražnje za memorijskim čipovima osigurao Samsungu najveću kvartalnu dobit u povijesti firme

06. Travanj 2018.

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics izvijestio je u petak da je u prvom tromjesečju ostvario operativnu dobit od 15.600 milijardi wona (14,7 milijardi dolara), najveći iznos u tromjesečnom razdoblju otkada su počeli poslovati, zahvaljujući uzletu potražnje za memorijskim čipovima za mobilne uređaje.

Time je operativna dobit uvećana za 60 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ujedno Samsung treće tromjesečje zaredom podiže letvicu najvišeg iznosa operativne dobiti otkada je osnovan.

>>>Austrijski BKS Bank ostvario najbolji poslovni rezultat od osnutka

Prihodi su u razdoblju od siječnja do ožujka procijenjeni na 60.000 milijardi wona, što je 19 posto više nego što su iznosili u prvom prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuje Samsungovo preliminarno izvješće.

U proteklih 12 mjeseci Samsungova je dobit bilježila uzlet zahvaljujući solidnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje, koja je ublažila pad dobiti u odjelu mobilnih telefona. Taj dio poslovanja bilježi slabe rezultate već dvije godine, otkada je kompanija bila prisiljena povući model Galaxy Note 7 zbog eksplozija baterije, što ih stajalo milijarde dolara.

>>>Dobit Huaweija u 2017. poskočila na 7,3 milijarde dolara

Samsung objavljuje iznos neto dobiti i rezultate pojedinih dijelova poslovanja u cjelovitom poslovnom izvješću, koje bi trebalo biti objavljeno do kraja mjeseca.

25. ožujak 2023 09:10