Aktualno
StoryEditor

Velika koalicija: Mirando Mrsić ujedinio Andreja Plenkovića i Davora Bernardića

31. Ožujak 2018.

Mirando Mrsić u deset je dana iskusio svu snagu ujedinjene hrvatske desnice i ljevice. Najprije je 15. ožujka HDZ-ovska Plenkovićeva vlada odbila njegov prijedlog izmjena u Zakonu o doprinosu, a onda ga je 24. ožujka zbog istog dokumenta iz stranke isključila SDP-ovska Bernardićeva kamarila. A jadni Mrsić samo je dignuo glas protiv prekarijata, rada na određeno vrijeme, po čemu je Hrvatska došla na prvo mjesto u Europi. Predložio je da se za rad na određeno vrijeme udvostruči stopa doprinosa za zapošljavanje – s 1,7 na 3,4 posto.

>>> Većinom glasova SDP-ovaca Mirando Mrsić isključen iz stranke

HDZ ne bi kažnjavao prekarijat, a iz SDP-a čulo se opravdanje: oni su protiv kažnjavanja rada na određeno vrijeme i nagrađivali bi ugovore na neodređeno vrijeme izuzimanjem od doprinosa za zapošljavanje. No i taj je prijedlog, zajedno s Mrsićevim, skupljao prašinu na Iblerovu trgu čekajući da se aktivira kao mangupski delikt. Dakle, nije šija nego izlika za politički obračun s neistomišljenikom i konkurentom velikom stranačkom vođi.

Pa dok se Plenković obračunava sa svojom stranačkom oporbom na temi Istanbulske konvencije, Bernardić isti recept provodi s Mrsićem i njegovim doprinosima. Upravo je Istanbulska konvencija još jedan signal približavanja: dok u HDZ-u traje ‘istanbulska diferencijacija’, SDP je proglasio socijaldemokratsku šutnju na tu temu dok se drugovi s desne strane ceste ne riješe svojih mangupa u vlastitim redovima. Još od rata i Gregurićeve ratne Vlade nacionalnog jedinstva (1991. – 1992.) velika koalicija bivala je na djelu samo ako je trebalo izglasati kadrovska rješenja za koje je potrebna dvotrećinska većina.

>>> Mrsić: Dobili smo statut koji predsjednika štiti kao ličkog medvjeda

Priča s Konvencijom i Mrsićem svakako je novi stupanj suradnje – od uhljebljivanja prema programskim pitanjima. Pa kako to može utjecati na poslovnu zajednicu? Poduzetnici mogu biti presretni. Sad je jasno da u Saboru dugoročno imaju dvotrećinsku većinu bez obzira na to je li formalno na vlasti HDZ ili SDP. Jedino neće moći progurati veće rasterećenje gospodarstva jer bi to podrazumijevalo smanjenje broja uhljeba iz obiju stranaka na svim razinama.

30. travanj 2024 10:21