Aktualno
StoryEditor

Velika rasprodaja: Država traži procjenu vrijednosti za 500 stanova i poslovnih prostora

14. Veljača 2019.

Ministarstvo državne imovine putem tvrtke Državne nekretnine pokrenulo je tender za procjenu tržišne vrijednosti čak 500 nekretnina u vlasništvu države. Procjenjivati će se tako čak 250 poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i isto toliko stanova. Procijenjena vrijednost tendera je 413.800 kuna.

Najviše je poslovnih prostora u SZ Hrvatskoj koja obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, čak 110, od čega je onih većih od sto kvadrata čak 40. Tu je i najviše stanova, čak 90, mahom onih do 100 kvadrata. U Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj je 30 poslovnih prostora, od čega je onih većih od 100 kvadrata svega 10 te 40 stanova, od čega su tek dva preko 100 kvadrata. U središnjoj Hrvatskoj, u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji je 30 poslovnih prostora, 10 ih je većih od 100 kvadrata, jednako je i u dalmatinskim i slavonskim županijama. U svakoj se procijenjuje 40 poslovnih prostora, od čega je većih također samo 10 u obje regionalne cjeline. U središnjoj Hrvatskoj procjenjuje se 45 stanova, a samo su dva veća od 100 kvadrata, u Slavoniji je svega 35 stanova, a također su samo dva veća. 40 stanova država će procjenjivati u dalmatinskim županijama.

Osnovni kriteriji za isključenje ponuditelja procjene nekretnina su nekažnjavanje, pa se tako u tekstu tendera navodi da ponuditelj ne smije biti netko tko je sudjelovao u zločinačkoj organizaciji, niti smije biti netko optužen ili procesuiran za korupciju, pranje novca, prijevaru ili terorizam. Osoba koja će procjenjivati nekretnine mora biti stalni sudski vještak za graditeljstvo ili procjenu nekretnina.

Tko će dobiti posao procjene državnih poslovnih prostora i stanova znat će se 6. ožujka.

19. travanj 2024 05:32