Aktualno
StoryEditor

Veliki povratak: Milan Horvat postao najveći dioničar Zagrebačke burze

12. Rujan 2018.

Milan Horvat vraća se u velikome stilu. Tvrtka EUNEX-C iz Varaždina, čiji direktor je upravo Horvat, postala je najveći dioničar Zagrebačke burze. U obavijesti koja je u srijedu objavljena, stoji kako je blok transakcijom u ponedjeljak od čak 400.500 komada dionica, spomenuta tvrtka postala vlasnikom 8,63 posto Zagrebačke burze.

Ta transakcija u trenutku pisanja ovoga teksta nije bila proknjižena u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) jer je potrebno tri dana za takav postupak. Stoga u srijedu nije bilo moguće vidjeti tko je dionice ZSE i prodao, ali u četvrtak će i to postati vidljivo.

- Kupnja je provedena preko brokerske kuće Fima Vrijednosnice koja je za nas odradila transakcije u skladu s uobičajenom poslovnom praksom - kaže nam Milan Horvat. Ističe kako je dionice kupila tvrtka EUNEX-C društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje, ulaganje i savjetovanje.

- Tvrtka je registirana u Hrvatskoj, a osnivač je Zong Xin Yeap iz Malezije, Kuala Lumpur. Zong Xin Yeap, je poslovni čovjek iz Malezije i ugledni investitor. On posluje u cijelom svijetu - kaže nam Horvat.

Smatra da će Zagrebačka burza slijediti razvoj ostalih burzi u regiji te  s vremenom dostići nivo poslovanja najrazvijenijih burzi u Europi i svijetu.

- Time će omogućiti kvalitetan razvoj hrvatskog tržišta kapitala te pozitivno utjecati na razvoj hrvatskih tvrtki kao i hrvatskog gospodarstva - zaključuje Horvat.

>>> Fima Plus - Prva u Hrvatskoj sustavno ušla u trgovanje kriptovalutama

Milan Horvat u posljednjih se nekoliko godina držao podalje od svjetla javnosti. Od afere Spice nije istupao u medijima. U posljednje vrijeme počeo se baviti kriptovalutama, a njegova tvrtka Fima Plus omogućavala je svima trgovanje prvenstveno Bitcoinom i Ethereumom, a kasnije su dodane i još neke, o čemu je Lider već pisao.

Pod povećano svjetlo javnosti Horvat je posljednji puta došao 2016. godine kada je Županijski sud u Zagrebu, nepravomoćno, oslobodio Horvata svih optužbi u aferi Spice.

Pet godina prije toga, Horvat je uhićen u Varaždinu zbog sumnji u gospodarski kriminal, no nakon tog uhićenja nije više bilo vijesti o tome.

Afera Spice jedna je od najvećih gospodarsko-političkih afera u našoj povijesti. Optuživalo se bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, i bivše čelnike Podravke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca te odvjetnika Zorana Markovića da su zajedno za Horvatom pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom, i to novcem te tvrtke. Optuživalo ih se za zločinačko udruživanje i nanošenje štete Podravci u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 01:56