Aktualno
StoryEditor

Venezuelanci novac za temeljne transakcije nose u ruksacima

29. Studeni 2016.

Venezuelanski bolivar u jednom je mjesecu oslabio 60 posto prema dolaru, što znači da najveća denominacija od 100 bolivara sada vrijedi manje od 3 američka centa.

Reuters piše da je kaos povezan s inflacijom i deprecijacijom valute dosegao takvu razinu da Venezuelanci nose ruksake pune novčanica da bi obavili temeljne transakcije, dok lopovi koriste uređaje za čitanje kreditnih kartica kako bi pristupili računima žrtava u autobusima i restoranima.

Hiperinflacija

Stopa inflacije u Venezueli je prošle godine dosegla 181 posto, a ekonomisti predviđaju da će situacija biti puno gora s krajem ove i kroz iduću godinu, vlasti su odavno prestale objavljivati službene mjesečne detalje o porastu cijena. Prema podacima središnje banke monetarna likvidnost (ukupna količina novca u opticaju) je ove godine također porasla i iznosi 111 posto.

Pokojni socijalistički vođa Venezuele Hugo Chavez je nakon devalvacije bolivara u 2008. godini valuti dodao pridjev "fuerte" (jak), tada su s novčanica uklonjene tri nule, no danas brojni građani cinično govore da je bolivar "muerto" (mrtav).

Kritičari drže da je 17 godina propalih socijalističkih političkih smjernica uništilo venezuelansku ekonomiju, dok aktualni predsjednik Maduro za porazno stanje u zemlji krivi opoziciju, biznismene i Sjedinjene Američke Države koje optužuje da protiv njega vode "ekonomski rat‘‘.

23. travanj 2024 16:46