Aktualno
StoryEditor

Vestager: Europa treba globalne šampione, ali spajanje Alstoma i Siemensa pažljivo ćemo proučiti

11. Rujan 2018.

U razgovoru s Liderom europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager otkrila je, među ostalim, stav Komisije prema kontroverznom spajanju Alstoma i Siemensa, ali i komentirala ‘porezno natjecanje‘ nekih država članica.

Na pitanje kako će se Komisija postaviti prema predloženom spajanju francuske i njemačke kompanije u željezničkom sektoru, za što navijaju te dvije članice, ali koje istovremeno predstavlja izazov s pozicije tržišnog natjecanja, povjerenica je odgovorila da će biti potrebno pažljivo proučiti ova slučaj. Naime, njen je resor stavljen u vrlo nezgodnu poziciju zato što Francuska i Njemačka vrše pritisak da se spajanje odobri kako bi se stvorio ‘europski šampion‘ sposoban natjecati se globalno s kineskim konkurentima, no problem je što bi time nastao monopol, odnosno duopol na nizu europskih tržišta.

>>> Uprava Uljanika pozdravlja izjave povjerenice Vestager 

- Europa treba kompanije koje se mogu natjecati na globalnoj razini, a naš je zadatak osigurati da potrošači imaju mogućnost izbora i pristup inovacijama, poštenim cijenama i različitim proizvodima. Iz tog razloga moramo pažljivo procijeniti predloženu akviziciju Alstoma kako bi bili sigurni da koristi spajanja mogu osjetiti i europski potrošači, posebice milijuni građana i kompanije koji svakodnevno ovise o željezničkom transportu. Europska pravila o tržišnom natjecanju ne stoje na putu stvaranja jakih europskih igrača, naprotiv. Održavanjem zdrave razine natjecanja kod kuće, naša pravila potiču europske kompanije da više investiraju, drže troškove pod kontrolom i ponude bolje proizvode, što doprinosi njihovom uspjehu, ne samo u Europi, već i na drugim tržištima, rekla je povjerenica.

Što se, pak, tiče prakse određenih članica Unije da preferencijalnim poreznim tretmanom nekih kompanija ‘otimaju‘ poreze drugim članicama, Vestager je priznala da problem postoji. Povjerenica je i u ovom pogledu uzburkala duhove kada je prije dvije godine odlučila da Apple mora vratiti 13 milijardi eura Irskoj zbog nedopuštene državne pomoći. Paradoksalno, sada sudskim putem pokušava natjerati Irsku da uzme te novce, protiv čega se ta članica srčano bori. Irska je, prema mišljenju Komisije, američkom tehnološkom divu omogućila preferencijalan porezni tretman, što se smatra nedozvoljenom državnom pomoći.

>>> Loše poslovne prakse: Francuska najavila tužbu protiv Googlea, Applea

- Uistinu, porezne prakse država članica značajno se razlikuju. Neke su izdale tisuće poreznih mišljenja kompanijama, među kojima se ističu Luksemburg, Irska i Nizozemska. Članice imaju pravo odrediti i primijeniti svoje porezne zakone u pogledu izravnog oporezivanja, ali to moraju činiti u skladu s europskim zakonima, uključujući i one o državnoj pomoći. Uloga je Komisije osigurati da članice poštuju ta pravila kako bi se izbjegli ozbiljni poremećaji natjecanja na jedinstvenom tržištu, a posebice da ne dijele selektivno porezne olakšice određenim kompanijama, bilo kroz porezna rješenja, bilo na druge načine. Ako to učine, moraju neplaćene poreze naplatiti od dotičnih kompanija kako bi se vratilo pošteno natjecanje. Ako kompanija vrati te novce, neovisno o tome plaća li izravno državi članici ili ih stavlja na založni račun, distorzija tržišnog natjecanja je uklonjena, objasnila je Vestager.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 14:47