Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Film ‘Fantomska nit‘ portret je čudnjikavog umjetnika

11. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=xNsiQMeSvMk

Paul Thomas Anderson, jedan od najprominentnijih ‘ozbiljnih‘ holivudskih sineasta, vrhunac karijere ostvario je još na početku puta filmom ‘Kralj pornića‘, fantastičnim altmanovskim narativnom mozaikom. Danas već legendarni ‘Bit će krvi‘ iz 2007. stoji kao suverena manifestacija simbioze glumačkih bravura i redateljevih rješenja slike i zvuka.

Nakon potonjeg ostvarenja Anderson snima filmove ‘Master‘ i ‘Inherent Vice‘. Riječ je o emocionalno neprohodnim i narativno konfuznim filmovima koje je, ipak, dio filmofila jednostavno obožavao.

>>>VIDEO: Oblik vode: Neuspjela bajka zarobljenih emocija

Drugi pak, među kojima i potpisnik ovih redaka, nisu uspjeli pronaći u čemu je tajna. Usprkos slabom odazivu puka u kina ‘Fantomska nit‘ dobila je hvalospjeve i konzervativnijih kritičara, no zapravo se ništa nije mnogo promijenilo od ‘Mastera‘. I dalje je teško prodrijeti u srž posljednje faze Andersonova opusa, ali ovaj put tu su pseudoljubavna priča, portret čudnjikavog umjetnika te fetišizacija visoke mode – sve sastojci koji obećavaju naklonost srednje struje, koja naposljetku odlučuje o pozicioniranju umjetničkih djela.

Ipak, film treba svakako vidjeti zbog Daniela Day-Lewisa i na trenutke uistinu očaravajuće filmske fotografije.

  • Režija: Paul Thomas Anderson
  • Uloge: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps
  • Phantom Thread, SAD i Velika Britanija, 130 minuta, 2017.
26. travanj 2024 11:57