Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Grad Zagreb i ZICER kreditiraju hi-tech startupove s pola milijuna kuna

19. Veljača 2019.

Startupovi Beyond Seen Screen, Hubbig i MOBILEone dobili su kredite u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna od Zagrebačkom inovacijskog centra (ZICER-a), odnosno Grada Zagreba, a ugovore su im 19. veljače uručili Frane Šesnić, direktor ZICER-a, i doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Radi se o konvertibilnom zajmu korisnicima ZICER-a, novoj mjeri Grada Zagreba koju je kreirao zajedno sa ZICER-om radi poticanja startup poduzetništva.

Predstavljajući nove mjere za poticanje hi-tech startup poduzetništva, Šesnić je izjavio da su kreirane prema želji poduzetnika kako bi se olakšala komercijalizacija njihovih proizvoda i izlazak na tržište. Također je naglasio da Gradu Zagrebu nije cilj temeljem kredita uzeti udio u tvrtki, izuzev onim tvrtkama koje ne budu mogle vratiti novac.

Po 200.000 kuna kredita dobili su Beyond Seen Screen i Hubbig, a 100.000 kuna dobio je MOBILEone. Beyond Seen Screen razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima video sadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju. Radi se o tehnologiji koja mijenja način interakcije gledatelja s video sadržajem, a Miroslav Zarić, jedan od osnivača startupa, izjavio je da će 200 tisuća kuna uložiti u nabavku umjetne inteligencije (AI) kako bi unaprijedili razvoj platforme. Dragana Lipovac, osnivačica i direktorica Hubbiga, inovativne digitalne platforme koja spaja brodare, aviokompanije, autoprijevoznike, špeditere i NVOCC agente s uvoznicima i izvoznicima te kroz digitalizaciju osigurava uštedu vremena i sredstava, kazala je da će im novac pomoći prevesti platformu na druge jezike kako bi je ponudili na tržištu Europske unije.

Stotinu tisuća kuna MOBILEone, prema riječima Jurice Sudca, osnivača i direktora, uložit će u poboljšanje platforme koja služi za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koja kroz implementaciju digitalne transformacije malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava provedbu EU uredbi kao što su GDPR i EIDS.

ZICER

Grad Zagreb je u suradnji sa ZICER-om za startupe osigurao više od milijun kuna kroz konvertibilne kredite od kojih su pola milijuna kuna već dobile spomenute tvrtke. Ovi krediti namijeni su isključivo visokotehnološkim tvrtkama koje projekte razvijaju unutar ZICER-a, a koje su ispunile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala.

26. travanj 2024 21:14