Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Hlap s Pepsi ‘tetovažom‘ zabrinuo ekologe

03. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=abSp1jr83hs

Zabrinutost zbog onečišćenja oceana smećem ponovno je u središtu pozornosti nakon što su kanadski ribari ulovili hlapa s otisnutim Pepsi logom na kliještima, javlja Guardian. Ni jedan član posade do sada nije vidio ništa slično, dio njih nagađa kako je hlap rasao oko limenke koja se našla na dnu oceana, dok drugi pak vjeruju da se siroti hlap zaglavio u Pepsi kutiji. Karissa Lindstrand, članica posade, te teorije osporava iz razloga što je uočila da je slika na kliještima pikselizirana, što znači da se ne radi o limenci, dok je slika na kutiji Pepsija prevelika da bi cijela stala na kliješta.

>>>Blue Planet II: Attenborough upozorava na ‘sveprisutnu’ plastiku

Štoviše, uočila je da logotip izgleda kao da je dio isprintane slike, međutim papir bi se u tom slučaju raspao u oceanu. Svake godine između 5 i 13 milijuna tona plastike dospijeva u ocean, a problem je time veći što ptice, ribe i drugi organizmi gutaju taj plastični otpad. Svjetski poznata pomorkinja Ellen MacArthur upozorava da će do 2050. u moru biti prisutno više plastike nego ribe.

Nedavno su istraživači otkrili gotovo 38 milijuna komada plastike, koji teže gotovo 18 tona, izbačenih na nenaseljenom koraljnom grebenu u južnom Pacifiku. Također, otkriveno je i stotine rakova koji obitavaju u improviziranim kućama izrađenih od plastičnih čepova i kozmetičke ambalaže, a jedan rak svoju kuću pronašao je u glavi odbačene lutke.

>>>‘Nitko više nije siguran’: Milijuni ljudi na 5 kontinenata piju vodu s mikroplastikom

Jedna od ekspedicija zabilježila je iznimnu zagađenost plastokom udaljenih Arktičkih plaža, što ukazuje na to da plastična masa na sjever Zemlje stiže iz Europe i Sjeverne Amerike. Lindstrand ističe da otisak Pepsi logotipa na hlapu ukazuje na količinu smeća koja završava u oceanu. Navodi da, iako nije vidjela plutajuću gomilu smeća na moru, duž obala redovito viđa otpad koje je more izbacilo na plaže i litice.

26. travanj 2024 20:50