Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Hyundai i30 N - Ozbiljan nastavak osvajanja svijeta sportskih automobila

22. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=Vx7jMGMEhVU

Hyundai se 2014. vratio u svjetski reli. Ne samo da se vratio nego je u vrhu i bori se za naslov. No, kako bi se vratilo uloženo, Hyundai je logično odlučio osnovati sportski odjel. Prema uzoru na BMW, koji ima svoj M odjel, Hyundai je napravio N odjel, i čak je 2015. godine BMW-u uzeo Alberta Biermanna, koji je tako napustio poziciju prvog čovjeka slavnog M odjela i priključio se Hyundaiju. Dolazak 59-godišnjeg inženjera koji u svijetu sportskih automobila ima status rock-zvijezde rezultirao je danas Hyundaijem i30 N, koji u verziji Performance Package razvija čak 275 konja.

Jednostavan za vožnju

Potpuno je jasno da se ovim modelom direktno cilja na VW Golfa GTI ili Renault Meganea RS. No nije baš jednostavno i lako uspjeti u tom svijetu supersportaša gdje reputacija igra veliku ulogu. Hyundai je zato u borbu ušao dobro naoružan. U Namyangu, gdje je sjedište odjela za istraživanje i razvoj, revidiran je svaki pojedini dio koji može utjecati na dinamično ponašanje automobila, a rezultat je ekstremno zabavan i vrlo jednostavan automobil za vožnju. Sportaš za koji bi bio prikladan pojam ‘old school‘. Umjesto da se punom snagom oslone na elektroniku, Biermann i njegova ekipa pozornost su posvetili hardveru, odnosno ovjesu, podvozju, gumama, ali i detaljima kao što je niveliranje težišta motora i osi pogonskih osovina kako bi se izbjeglo poniranje ili ‘kašnjenje‘ u skretanju.

Impresivni rezultat

Rezultat je impresivan, tako od 0 do 100 km/h vozilo dolazi za 6,1 sekundu, a najveća brzina ograničena mu je na 250 km/h. Okretni moment koji iznosi 353 Nm od 2000 do 4000 o/min na sedam sekundi može overboostom narasti na 378 Nm. Mjenjač je u prvoj fazi klasični H ručni sa šest brzina, a početkom iduće godine trebala bi izaći i opcija poluautomatskog s dvostrukim kvačilom gdje će se prijenosi mijenjati pomoću prekidača na upravljaču. Na upravljaču vozač može birati između pet različitih programa vožnje, kao da je u pravom trkaćem bolidu, ali najčešće će se upotrebljavati sportski.

30. travanj 2024 06:15