Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Kultna scena potjere iz Francuske veze bila je sve osim inscenirana

25. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=2TVyJ-51jzc

Redatelj William Friedkin tvrdi da je snimanja kultne potjere automobilima iz njegovog Oskarom nagrađenog filma Francuska veza (1971.) bilo potpuno izvan zakona i da je jedina zatražena dozvola bila za pucanje u vlaku, piše Hollywood Reporter.

Film je nastao na temelju istoimene knjige Robina Moorea iz 1969., a priča prati detektiva imena Jimmy ‘Popeye‘ Doyle (Gene Hackman) i Buddya ‘Cloudy0 Russoa (Roy Schneider) u nemilosrdnoj potrazi za Alanom Charnierom (Fernando Rey), vođom krijumčara heroina. To je bio prvi film s R oznakom u povijesti Akademije koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju, te je također zaradio Oscara za najboljeg glumca (Hackman), montažu i adaptirani scenarij.

>>>VIDEO: Brian Oliver radi na biografskom filmu o Marlonu Brandu

Na 45 godišnjici početka prikazivanja filma, govoreći o kultnoj sceni koja prikazuje potjeru na ulicama Brooklyna, Friedkin je kazao da je filmska ekipa imala dozvolu pucati u vlaku za koju su njujorškim službama, koje su ga proglasile luđakom, dali 40 tisuća dolara i jednosmjernu kartu za Jamajku.

Friedkin je kazao kako kaskader jurio ulicama brzinom većom od 140 kilometara na sat, a jedina stvar koja je bila inscenirana je kada je za dlaku izbjegao nesreću sa ženom i djetetom. Istaknuo je kako je produkcija bila iznimno sretna što nitko nije ozlijeđen, te da danas takvu stvar ne bi ponovio.

>>>Dvadeset godina ‘Titanica’, izvanvremenske ljubavne priče

Iako je pohvalio odličnu filmsku ekipu, priznao je da Hackman nije bio prvi izbor za glavnu ulogu koja je trebala pripasti Jackieu Gleasonu. Publiku je nasmijao prepričavši anegdotu kako se njegov auto pokvario na putu za dodjelu Oskara godine kada je Francuska veza nagrađena, te su on i njegovi suputnici ušli u auto osobe koja je na obližnjoj benzinskoj punila svoj Chevy i povezli se s njim kako bi stigli na početak dodjele.

04. svibanj 2024 06:29