Aktualno
StoryEditor

FOTO/VIDEO: Lexus LS je već 30 godina u vrhu premium vozila

07. Siječanj 2018.

Možda će neke domaće ljubitelje automobila začuditi podatak da Lexus LS na svjetskom tržištu postoji već punih 30 godina i da je prije nešto manje od godine dana predstavljena peta generacija tog premium vozila. Razlog toj relativnoj anonimnosti leži u činjenici da je općenito Lexus, a naročito model LS, koncentriran na američko tržište, gdje bilježi odlične prodajne rezultate. Upravo je stoga peta generacija predstavljena u Detroitu u siječnju 2017., a gotovo godinu dana poslije, tek sad dolazi na ostala svjetska pa tako i hrvatsko tržište.

Lakši 90 kg

Peta generacija modela koji je dosad bio usmjeren ponajprije na američko tržište zrcali znanje cijele japanske automobilske industrije. Lexus si je dao oduška LS-om, koji je izrazito moderan i atraktivan.

Lexus LS predstavlja vrh ponude i ogledalo je znanja, usudili bismo se reći, cijele japanske automobilske industrije. Konkurencija su mu Mercedesova S klasa, BMW serije 7 i Audi A8. LS je uvijek nudio naprednu tehnologiju kako bi nadoknadio eventualni nedostatak kada su u pitanju renome i tradicija proizvodnje superluksuznih krstarica. Za razliku od ponekad malo konzervativnog dizajna njemačkih konkurenata, Lexus si je dao oduška modelom LS, koji je izrazito moderan i atraktivan. Inače automobil je postavljen na potpuno novoj platformi GA-L. U prijevodu to znači znatno bolje vozne karakteristike u odnosu na prethodnika. Trend je također ‘stroga dijeta‘, a u tom je segmentu peta generacija LS-a izgubila čak 90 kilograma. Unutarnji prostor ima relativno jednostavna rješenja i čiste linije, a u njemu dominira 24-inčni multifunkcionalni ekran. Lexus LS je u startu odlično serijski opremljen i tu nema potrebe za širokom listom dodatne opreme.

https://www.youtube.com/watch?v=UGcBxtD9aaU

Benzinski i hibridni

Poznato je da Toyota, vlasnik Lexusa, izbacuje dizelaše iz ponude, a ako se u obzir uzme i činjenica da je riječ o vozilu ponajprije namijenjenom američkom tržištu onda je logičan odabir motora, a to je jedan benzinski i jedan hibridni agregat. Benzinski je novi V6 twin turbomotor koji razvija 420 konja i 600 Nm okretnog momenta. Zanimljivo da je uparen s automatskim mjenjačem s gotovo nevjerojatnih 10 brzina. Hibridna izvedba kombinira benzinski motor snage 299 konja i elektromotor koji dodaje još 60 konja. U toj kombinaciji automobil ima ograničenu najveću brzinu od 250 km/h uz ubrzanje do 100 km/h od svega 5,5 sekundi te potrošnju od 6,6 l/100 km. Cijena hibridnog modela LS500h u Hrvatskoj iznosi 980.000 kuna.

27. travanj 2024 05:09