Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Model 3 - Stiglo je prvo masovno električno vozilo

20. Kolovoz 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQduogCrjgg

Teslin Model 3 sigurno će ostati zabilježen u povijesti automobilizma, samo je pitanje hoće li biti zapamćen kao prekretnica ili kao financijski debakl. Kako stvari trenutačno stoje mogao bi biti nešto poput Forda T Modela, jer bi trebao biti prvo masovno električno vozilo na tržištu s već sada 400.000 predbilježbi. Nakon duge najave, prvih 30 vozila isporučeno je kupcima i sada je poznata i konačna konfiguracija. Vanjski dizajn Teslina Modela 3 nije revolucionaran, a prema našem sudu nije ni toliko ludo atraktivan. Prava revolucija krije se u unutarnjem prostoru. Dosad nešto slično nije viđeno jer se ispred vozača i suvozača nalazi samo jedan veliki centralni ekran od 15 inča i ništa drugo. Nema čak ni ventilacijskih otvora, odnosno oni su dobro skriveni od očiju putnika. Neki su bili skeptični kada je izašao prvi iPhone, pa gdje smo sada. Slična se situacija može ponoviti i s Teslinim Modelom 3.

https://www.youtube.com/watch?v=zG7uLvtzGJc

Rast autonomije

Vanjski dizajn Teslina Modela 3 nije revolucionaran, a ni ludo atraktivan. Prava revolucija krije se u unutarnjem prostoru gdje je ispred vozača i suvozača samo jedan veliki središnji ekran od 15 inča.

Kao što kupci mogu birati između različitih termičkih motora, tako se kod Tesle može birati između raznih kapaciteta baterije, što sa sobom vuče i različite performanse. Osnovni model ima otprije zajamčenu cijenu od 35.000 dolara, a nudi autonomiju od 354 km. Pritom ubrza do 96 km/h za 5,6 sekundi i postiže 209 km/h. Odaberete li 9000 dolara skuplji model Long Range, autonomija će porasti na 498 km, maksimalna brzina na 225 km/h, a ubrzanje do 96 km/h skratiti na 5,1 sekundu. Razlike dviju izvedbi postoje i u punjenju. Nakon pola sata tankiranja na Superchargeru osnovni će model dobiti struje za 209 km, skuplji za 273 km. Punite li ga na kućnoj mreži (240 V, 32 A), svaki sat donosi 50 km, odnosno 60 km kod izvedbe Long Range.

https://www.youtube.com/watch?v=8INTSnHaEd0

Kupci i iz Hrvatske

Katkad kontroverzni Teslin autopilot nudi se uz 5000 dolara doplate, a u budućnosti će valjati dodati još 3000 dolara za višu razinu samostalnog upravljanja. Na popisu opcija su i boje eksterijera. Crna je standardna, a ostale dolaze uz 1000 dolara doplate. Želite li premium uređenje interijera, Tesla nudi paket u kojem su električno podesiva prednja sjedala, upravljač i retrovizori, grijanje sjedala, drvena dekoracija, hi-fi audiosustav i stakleni krov, a cijena je 5000 dolara. Dostupna je i broj veća guma promjera 19 inča, a doplata je 1500 dolara. Jamstvo na vozilo iznosi četiri godine ili 80.000 km, a na bateriju osam godina, odnosno 160.000 km. Nekoliko modela već je navodno prodano i u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 11:49