Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Nikad jeftiniji iPad

02. Travanj 2017.
Piše:
Branimir Kovač
Apple je proteklog tjedna u tišini uveo veliku promjenu u svojoj liniji iPada. Serija Air otišla je u povijest, a novi model jednostavno se zove iPad.

Kompanija svoje osnovne modele iPada nije osvježavala posljednje dvije i pol godine jer je težište stavila na nove i snažnije modele Pro. Iako novosti možda nisu toliko spektakularne da bi im Apple posvetio posebnu konferenciju, svejedno su važne i mogle bi oživiti pomalo uspavanu prodaju ovog uređaja. Za početak, novi iPad izvana ima sve one karakteristike koje su krasile seriju Air, iako je sada malo deblji, 7,5 mm umjesto prijašnjih 6,1 mm. Rezolucija je i dalje standardnih 2048x1536 piksela, no valja spomenuti da novi model više nema antireflektivni premaz, što bi ga moglo učiniti slabije čitljivim na izravnoj Sunčevoj svjetlosti (s druge strane, ekran je sada malo svjetliji).

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=twoZ6gDarDc[/embed]

Glavno je osvježenje novi procesor A9, isti koji se upotrebljava, primjerice, u iPhoneu SE, što omogućuje znatno bolje performanse. Podsjetimo, iPad Air 2 predstavljen je još 2014. i koristio se starijim procesorom A8X. Možda je ipak najvažniji iskorak cijena, što objašnjava neke kompromise u dizajnu. Novi iPad s 32 GB memorije za pohranu podataka (to je osnovni model) stoji 329 dolara, što je znatno manje od osnovnog modela iPad Aira 2, koji je stajao 399 dolara. Tako iPad nikad nije bio pristupačniji iako valja podsjetiti da Apple pribjegava ovoj praksi uoči predstavljanja većih novosti koje bi, prema spekulacijama, mogle slijediti u drugoj polovini godine.

 

27. travanj 2024 20:42