Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Postrojenje Dine Petrokemije bit će proglašeno ‘crnom točkom‘, Dobrović dobio gas masku

10. Travanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=MMiyaTLkEa8

Načelnica Omišlja na Krku Mirela Ahmetović nakon razgovora s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem u ponedjeljak je izvijestila da je postignut dogovor prema kojem će postrojenje Dine Petrokemije bit proglašeno "crnom točkom" u listopadu ove godine, a potom će biti donesena i odluka o sanaciji.

Idući tjedan će se čelnici lokalne samouprave zajedno s predstavnicima Ministarstva naći na licu mjesta i vidjeti koji dio kemikalija bi se pokušao zbrinuti odmah, a koji nakon toga sukladno proceduri koju Ministarstvo mora ispoštovati. Nakon toga očekujemo da nam Ministarstvo dostavi hodogram aktivnosti kojim će se precizirati rokovi sanacije. To bi trebala biti potpuna sanacija s uporištem u zakonu o gospodarenju otpadom na čemu inzistiramo. Nadam se da će rokovi biti ispoštivani, kazala je Ahmetović u izjavi novinari nakon sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša s predstavnicima krčkih jedinica lokalne samouprave.

>>> Razvoj projekta plutajućeg LNG terminala u skladu s planom i rokovima

Na početku sastanka Ahmetović je ministru Dobroviću uručila poklon - zaštitnu masku kako bi je prigodom sljedećeg posjeta postrojenju Dine Petrokemije u Omišlju mogao imati, zatreba li mu s obzirom na opasnost od zaostalih kemikalija, na što je ministar rekao kako to doživljava kao performans izrazivši uvjerenost kako mu neće biti potrebna.

Odgovarajući na novinarski upit podsjetila je da je Dina Petrokemija opasan otpad u svojim postrojenjima na Krku proglasila još 2013. među kojima je bio klor koji je u međuvremenu odvezen i zbrinut, vinilklorid monomer (VCM) i amonijak. Određene kemikalije su opasan otpad i tu nema dileme, istaknula je Ahmetović. Dodala je kako odgovorno tvrdi da su i ostale kemikalije u postrojenim opasan otpad  s obzirom da zakon o održivom gospdarenju otpadom jasno definira što je opasan otpad, odnosno koja svojstva kao takav ima. Tamo je niz kemikalija koje tome definitivno udovoljavaju, naglasila je Ahmetović.

>>> Povjerenik Vella: Kružno gospodarstvo velika prilika za razvoj gospodarstva, investicije i otvaranje zelenih radnih mjesta

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je kako procesna industrija kao što je Dina Petrokemija koristi niz kemikalija koje se mogu koristiti u hijerarhiji postupanja s otpadom. "Naša je dužnost upotrijebiti ih, što smo i učinili s plinskim klorom koji je izmiješten, kao i rashladne tvari koje su same po sebi opasne, a prebačene su kod korisnika koji ih je preuzeo. Preostao nam je VCM (vinilklorid monomer) i još neke kemikalije i možemo se približiti zaključku da moramo sanirati kemikalije za koje ne možemo naći korisnika na tržištu i suglasni smo da treba pokrenuti svojevrsni postupak sanacije, kazao je Dobrović.

Dodao je kako će već idući tjedan poslati radnu grupu iz Ministarstva zaštite okoliša i MUP-a nadležnog za vatrogastvo te da će pogon pregledati i predstavnici lokalne samouprave i zaposlenika kako bi otkrili i spriječili moguće opasnosti. "Tu spada i visoka trava koju nitko ne šiša i predstavlja požarnu opasnost, spremnici i manometri i to mogu biti manji zahvati koji smanjuju opasnost curenja plinova. Sve to pomoći će da se definira postupak sanacije, kazao je ministar.

>>> Dobrović bi zapošljavao, Kovačić ne bi

Na novinarski upit smatra li se krivim za trenutno stanje Dobrović je odbacio odgovornost podsjetivši na učinjeno u proteklom razdoblju i dodao kako je to problem koji nadilazi Ministarstvo i jedince lokalne samouprave i da postoje uvjeti za zdravu suradnju na dobrobit građana. Zamoljen da pojasni termin sanacije, Dobrović je rekao kako se ne radi o zagađenom okolišu, no da kemikalije u spremnicima zahtijevaju odvoz budući se više ne koriste.

Državni tajnik Ministarstva Ante Čikotić rekao je kako je taj slučaj potvrda zašto energetika i zaštita okoliša trebaju biti u jednom ministarstvu. Hrvatske će sanacijom iz EU fondova moći stvoriti podlogu za odlučivanje što želimo na području tog bivšeg industrijskog postrojenja, dodao je Čikotić.

Dobrović je, odgovarajući na novinarski upit o izboru Vladinog povjerenika za Agrokor, rekao kako nije sudjelovao u razgovorima s kandidatima, ali da ima povjerenje u svoje kolege te da je glasovao za tu odluku na sjednici Vlade.

02. ožujak 2024 16:49