Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Pratite uživo Junckerov govor o stanju EU

12. Rujan 2018.

U svom četvrtom govoru o stanju Unije koji se održava u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, predsjednik Juncker osvrnut će se na postignuća u protekloj godini i predstaviti svoju viziju o budućnosti Europske unije. Izložit će i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se suočava Europska unija. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem radi pripreme radnog programa Komisije za iduću godinu.

https://www.youtube.com/watch?v=-_B6iSNo8tU

Ove godine govor o stanju Unije održava se uoči izbora za Europski parlament, što ovogodišnje obraćanje čini još relevantnijim s obzirom na to da se njime želi podići svijest birača o važnosti izlaska na izbore te općenito sudjelovanja u javnoj raspravi o europskim politikama i o budućnosti Europe.

Govor o stanju Unije utemeljen je Ugovorom iz Lisabona, a predviđen je i Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010.

Podsjećamo da je u ožujku 2017. godine Europska komisija predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe kojom je pokrenula javnu raspravu o budućnosti Europske unije i u kojoj je dosad sudjelovalo više milijuna građana. Tada je Komisija ponudila pet scenarija za mogući razvoj EU-a u sljedećem desetljeću, a otad se uz potporu političkih institucija i civilnog društva o toj temi vodi opsežna rasprava.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 15:27