Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Probni let F-35 oduševio kritičare

24. Lipanj 2017.

F-35 slovi kao  najskuplji vojni projekt u američkoj povijesti jer je propustio rokove, probio proračune i suočio se s pitanjima vezanim uz njegove tehničke sposobnosti. Kada se prošli tjedan pojavio u Francuskoj na jednom od najvećih svjetskih zrakoplovnih skupova, mlažnjak F-35 Joint Strike Fighter je imao puno za dokazati, piše Wired.

>>>Saab: Hrvatska pokazala ‘neočekivanu želju’ za borbenim zrakoplovima

Šestominutnim letom prepunim strmih uspona i najtežih mogućih zaokreta, Lockheed Martin pokušao je ušutkati sve koji su sumnjali u njegove sposobnosti i uvjeriti svijet da je F-35 doista najbolji stroj za borbu u zraku.

F-35 se činio jako dobrom idejom 1996. godine. Jedan vojni mlazni zrakoplov koji bi mogao služiti zrakoplovstvu, marincima i mornarici, a istovremeno smanjiti troškove stvaranja i održavanja specijaliziranih zrakoplova za svaku od njih.

>>>Trump prijeti socijalnim državama poput Danske

Više od dva desetljeća kasnije ideja nije tako dobro ispala. Troškovi modifikacije jednog dizajna za različite zahtjeve, kao što su polijetanje iz nosača zrakoplova, su neprestani. Mlažnjak ima neke nevjerojatne tehnologije - poput zaslona ugrađenog u kacigu od 400.000 dolara - ali inženjeri se još uvijek bore s ogromnim problemima s računalima, senzorima i električnim sustavima.

Preskup i prekompliciran program može se činiti kao loše koncipiran, pogotovo kada današnji dronovi i sateliti mogu obavljati posao borbenog aviona iz 90-ih godina. Program je ipak otišao predaleko kako bi se sada napustilo. Osim toga, zrakoplov se konačno počeo dokazivati na nebu.

>>>Švicarci testirali prvi solarni zrakoplov kojim žele u svemir

Za prvu javnu demonstraciju borbenog leta u Parizu, pilot Lockheeda stavio je F-35A (varijantu američkog ratnog zrakoplovstva) kroz agresivni prikaz sposobnosti i upravljivosti, a sve je dizajnirano kako bi se prikazale sposobnosti letjelice te Pratta and Whitney motora koji istiskuje 40.000 funti potiska.

Lockheed navodno blizu sklapanja 37 milijarde dolara vrijednog ugovora za prodaju F-35 u 11 država. Tako da, skoro nakon 20 godina, F-35 je konačno spreman revolucionirati zračno ratovanje.

28. travanj 2024 14:58