Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Španjolci oplakuju smrt ‘najstarijeg muškarca na svijetu‘, umro u 114. godini

30. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=USLu1x9d5c4

Selo Bienvenida u španjolskoj pokrajini Extremaduri proglasilo je jednodnevnu žalost u utorak oplakujući smrt "najstarijeg muškarca na svijetu", koji je umro u ponedjeljak u dobi u 114. godini, prema tvrdnjama mještana.

Francisco Núñez Olivera rođen je na jugozapadu Španjolske i proživio je "Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, građanski rat, tri kralja, dvije republike, jednu diktaturu i jednu demokraciju", stoji u članku što ga je u kolovozu 2017. objavio dnevnik El Mundo.

>>>VIDEO: U dobi od 164 godina umro najstariji čovjek na svijetu

Seljanima bi mnogo značilo da njihov čovjek bude na ‘popisu najstarijih ljudi na svijetu‘, jer je proslavio 113. rođendan 13. prosinca, kaže načelnik.

Tisak donosi pojedinosti o njegovu životu i otkriva da je Núñez Olivera sam hodao ulicom sve do dobi od 107 godina te je svako jutro doručkovao madleine umočen u malo maslinova ulja i popio čašu mlijeka.

Zadnjih mjeseci španjolski dnevnici posvećivali su mu velike naslove iako on nije bio upisan na listu skupine Gerontology Research Group (GRG), američki popis najstarijih osoba na svijetu, poznat kao popis "superstogodišnjaka".

>>>Umrla najstarija osoba na svijetu

- Upravo smo provodili postupak da bude upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, kaže Antonio Carmona, načelnik sela Bienvenida koje ima 2200 stanovnika.

Međutim, tvrdnje o starosti teško je potkrijepiti dokazima budući su arhivi izgorjeli tijekom građanskog rata (1936-1939.), piše El Mundo.

Na svoj 113. rođendan, Núñez Olivera bio je fotografiran uz tortu: "bio je umoran, no malčice je i reagirao", ustvrdio je načelnik.

16. travanj 2024 09:30