Aktualno
StoryEditor

VIDEO: U orlovom gnijezdu

27. Svibanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=2qdW7ramMr4

Guba je kad imaš potomka koji tek stasa pa ga rano naoružaš dronom. Em možeš iskusiti što si priželjkivao u djetinjstvu, em ga usput vucaraš unutar STEM-a. Prvi dron za razbijanje i uvježbavanje možeš kupiti u obližnjem Konzumu za nekoliko stotina kuna, a uz malo sreće početno iskustvo će potaknuti želju za moćnijim sokolom, bilo za utrku kroz šumu, bešumnu levitaciju nad plažom u 4K rezoluciji ili iritiranje susjeda s mansarde dok roštiljaju.

Prvi dron za uvježbavanje leta može se kupiti u obližnjoj prodavaonici za nekoliko stotina kuna i vinuti se nebu pod oblake. Nekoliko tisuća više stoje moćnije letjelice spremne za utrku kroz šumu, bešumnu levitaciju nad plažom ili iritiranje susjeda.

Izvan sfere dronova za šaku kuna zasad postoji konsenzus hobista, entuzijasta i recenzenata da je DJI Phantom 4 najbolji na tržištu. Kako to zna biti s pametnim telefonima, riječ je o alfa-primjerku koji leti kilometrima iznad konkurencije u gotovo svakoj kategoriji. Da vas zagrijem, natuknut ću samo da beštija postiže brzinu do 72 kilometara na sat koja bi bila smrtonosna za dron i leteću živalj kad ovaj ne bi automatski izbjegavao sudar. Phantom je, usput, i ‘inteligentniji‘ od prosječnoga peseka pa će vas aktivno pratiti na udaljenosti koju zatražite, fokusirati kameru na predmet interesa i stabilizirati let ili, ako ste ga pokušali ostaviti u nekoj pustopoljini, sâm pronaći put kući. Kao maslina u martini pritom dolazi 4K kamera kojom možete raditi perverzno kvalitetne snimke (60 fps u inačici Pro), a sve uz komunikaciju s pomoću vrška prsta i slogan ‘dron  kojim letjeti može svatko‘. Ovisno o egzotici vaših omiljenih online trgovina, Phantom u Hrvatsku možete dopremiti za kakvih šest tisuća kuna. Usput, mnogo popularnih dronova koji se viđaju na nebu nosi oznaku DJI jer je to kineska tvrtka koja primjenjuje sličnu taktiku kao Huawei čiji pametni telefoni nude podjednake ili bolje radne značajke od znatno skupljih brendova. Dronovi DJI brzim su prodorom na tržište poremetili industriju i zabrinuli regulatore i često dominiraju top-listama.

https://www.youtube.com/watch?v=JJPSSqMQajA

Ako se nije našao pod božićnim drvcem ili ga nije donio uskrsni zeko, uoči turističke sezone krajnji je trenutak za zbližavanje s dronom. Moćne bespilotne letjelice nude orlovsku perspektivu u 4K rezoluciji Parrot.

Autelov dron X-Star u Premium verziji još je jedan sofisticirani primjerak učinkovitosti i posebno je vješt u uočavanju plijena i okidanju slika u visokoj rezoluciji (12 MP), zbog čega slovi kao ponajbolja leteća kamera. Videozapis u HD-u može emitirati do udaljenosti od otprilike dva kilometra na LCD u vašoj ruci. Dron je poštovan zbog stabilnosti i navođenja satelitom koje omogućuje lako planiranje automatiziranih ruta. Iako nije brz i vješt u izbjegavanju zapreka poput Phantoma, dron dolazi s dva načina upravljanja koji će zadovoljiti amatere i profesionalce. X-Star u Hrvatsku možete dopremiti za pet i više tisuća kuna; ako pak zaigrate kao početnik, nikad vam neće pobjeći iz dosega.

https://www.youtube.com/watch?v=NoF3pFXpLKk

Bebop Drone 2 pokazao se kao aktualni prvak srednje klase i tipičan obiteljski ljubimac pogodan za aktualne hrvatske (ne) prilike. Uz malo odricanja za cijenu od dvije do 3500 kuna podjednako će zabaviti klince i roditelje. Iako ne može prepoznati zapreku pa propelere gasi nakon sudaranja, Bebop za cijenu upola manju od izvrsne konkurencije izvodi niz prokleto dojmljivih i zabavnih manevara unutar zidova ili na slobodi. Njegov domet ovisi o mobilnom uređaju (via app & bluetooth), a kao alternativa može se piknuti prilično glomazan i podjednako dojmljiv ‘Skycontroller‘ koji po ‘freemium‘ načelu znatno poskupljuje temeljni proizvod.

20. svibanj 2022 05:55