Aktualno
StoryEditor

VIDEO: WattUp - prvi bežični punjač koji ne zahtijeva blizinu uređaja i punjača

12. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=6INH8o6GLec

Bežično punjenje mobitela svakako je manja gnjavaža nego klasičnim punjačem, međutim uređaj još uvijek mora biti fizički u blizini bežičnog punjača, no i taj bi problem uskoro mogao biti riješen. Savezna komisija za komunikacije je naime odobrila prvi bežični punjač koji je otišao tri koraka dalje od svih do sad proizvedenih, piše Engadget.

>>>VIDEO: Japanski znanstvenik izmislio samoobnavljajuće staklo

Sartup iz San Josea, Energous, dobio je prvi certifikat za takozvano udaljeno bežično punjenje pomoću njihovog WattUp Mid Field odašiljača. Odašiljač pretvara električnu energiju u radijsku frekvenciju, a zatim ju teleportira uređajima u blizini koji su opremljeni odgovarajućim prijemnikom. To ga razlikuje od rezonantne indukcijske metode koja se koristi kod uobičajenih bežičnih punjača koji zahtijevaju kontakt s uređajem.

Još jedna odlična značajka ovog punjača je da može puniti više uređaja istovremeno, te bi trebao raditi na neograničenom broju uređaja, od mobitela i tableta do tipkovnica i slušalica, naravno ako ti uređaji imaju odgovarajući prijemnik.

>>>Top 10 potrošačkih trendova za 2018.: Tehnologija se okreće ljudima

Osim toga, WattUp ne ovisi ni o jednom velikom proizvođaču što znači da će korisnici na recimo Samsung mobitele moći puniti pomoću Apple ili Sony odašiljača. Nažalost, punjač još uvijek nije u prodaji stoga preostaje ali je na sajmu inovacija CES 2018 koji se održao od 9. do 12. siječnja u Las Vegasu službeno predstavljena ova nova tehnologija.

>>>CES: Briljantni hrvatski startupi zainteresirali Amazon i ekipu s platforme Indiegogo

26. travanj 2024 05:15