Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Započeo je eksperiment s temeljnim dohotkom u Ontariju

03. Prosinac 2017.

Kanada je počela provoditi testnu fazu temeljnog dohotka kako bi proučila utjecaj takve politike na nezaposlene i one s niskim primanjima, javlja Independent. Pokrajina Ontario mjesečno će za 4 tisuće stanovnika izdvojiti po tisuću dolara, a zatim će promatrati u kojoj mjeri je dodatni prihod utjecao na njihovo zdravlje, blagostanje i produktivnost. Ontario se tako pridružio brojnim regijama i zemljama diljem svijeta koje su do sada provele pilot projekt isplate temeljnog dohotka.

>>>Iznenada, i MMF razmatra temeljni dohodak

Ako se pilot projekt pokaže uspješnim, mogao bi se proširiti na više od 14.2 milijuna stanovnika te kanadske pokrajine, te potaknuti i druga područja i države da usvoje politiku temeljnog dohotka.

Iako je prerano za analizu rezultata, neki od stanovnika koji su uključeni u projekt osjetili su značajne promjene. Jedan od njih je bivši zaštitar koji je morao napustiti svoje radno mjesto zbog ozlijede, a za temeljni dohodak ističe da je donio veliku pozitivnu promjenu u njegov život, te ga izvukao iz depresije koja je došla zajedno s napuštanjem posla.

>>>Sve više tech giganta zagovara uvođenje osnovnog univerzalnog dohotka

Diljem svijeta posljednjih nekoliko godina raste broj zagovaratelja temeljnog dohotka, što je dijelom potaknuto strahom od utjecaja nove tehnologije na radna mjesta. Javni službenici pokrajine priznaju kako se mnogo ljudi neradno prijavilo za projekt i to zbog bojazni da će ostati bez novca nakon što pilot završi.

Osim Ontaria, države koje testiraju temeljni dohodak su Finska, Havaji, kalifornijski grad Oakland, te Utrecht u Nizozemskoj.

02. svibanj 2024 02:34