Aktualno
StoryEditor

Vinarima 100 tisuća eura za informiranje o kakvoći hrvatskih vina

29. Lipanj 2018.

Iz Ministarstva poljoprivrede u petak su izvijestili da je izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., tzv. vinske omotnice uvedena nova mjera za vinare, kojom će se financirati informiranje potrošača o kakvoći hrvatskih vina do maksimalno 100 tisuća eura po projektu.

>>>Država pomaže vinarima: Ministarstvo poljoprivede predstavilo ‘Vinske omotnice’

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, koja promovira odgovornu konzumaciju vina te sustav zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, navode iz Ministarstva. Napominju i kako je objavljen prvi natječaj za tu mjeru iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018.

Ta se mjera sada po prvi puta provodi, ističu iz Ministarstva navodeći kako je rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 31. srpnja.

Korisnici mjere informiranja mogu biti stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

>>>Barbarić: Naši vinari spremni su za najzahtjevnija tržišta

Informativne aktivnosti koje se financiraju obuhvaćaju informiranje potrošača u državama članicama u pogledu odgovorne konzumacije vina i rizika povezanih sa štetnom konzumacijom vina te sustava zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Unije u pogledu posebne kakvoće, ugleda ili ostalih značajki koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.

Dozvoljeni troškovi unutar mjere su sudjelovanje u informativnim kampanjama, sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju, oglašavanje u medijima na tržištu država članica (tisak, televizija, radio, internet, društvene mreže), izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica administrativni troškovi i troškovi osoblja.

>>>Dodijeljene nagrade za godišnja postignuća u vinarstvu

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 100 tisuća eura. Pritom maksimalni iznos potpore iznosi 50 tisuća eura budući da razina potpore iznosi do 50 posto ukupno prihvatljivih troškova. Minimalni iznos potpore po projektu iznosi 3.000 eura.

"U razgovoru s našim vinarima identificirali smo potrebu uvođenja ove mjere jer, iako su naša vina vrhunska i nose prestižne svjetske nagrade, troškovi promocije vina su veliki pa je red i da država pomogne", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

>>>Crno vino ima blagotvoran učinak na zube i desni

Novom mjerom, kako je kazao, financira se promidžba hrvatskih vina u članicama EU, koje je naše najveće i najvjernije tržište. "Istina je da je tu i konkurencija najveća, ali naša vina uvijek su znala pronaći put do europskih poznavatelja kvalitete“, izjavio je Tolušić.

24. travanj 2024 07:01