Aktualno
StoryEditor

Vipnet predstavio mobilne i fiksne tehnologije nove generacije uz pomoć VR-a

14. Veljača 2018.

Vipnet je uslijed ubrzanog razvoja 5G tehnologije i optičke infrastrukture na konferenciji za novinare uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije. Nove tehnologije će tijekom 2018. imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika, a već sada su implementirane u živoj Vip mreži, kazali su iz te telekomunikacijske tvrtke.

>>> Investicije u nove tehnologije i optiku donijele Vipnetu 434,9 milijuna eura prihoda u 2017.

- Današnjom demonstracijom pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim zadacima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njezinom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija, kazao je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku Vipneta.

U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih korisnicima.

Razvoj 5G tehnologije i optičke infrastrukture

Za razliku od 3G i 4G tehnologija koje su implementirane odjednom, 5G će, objasnio je Makar, doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. Zbog golemih tehnoloških zahtjeva procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti znatno veće nego što je to bio slučaj sa 4G tehnologijom.

>>> Suradnja Vipneta i japanskog Anritsua u primjeni big data analitike

Kako bi se 5G tehnologija uspješno implementirala potrebna je i strateška potpora Republike Hrvatske koja se oslanja na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora. Naglašeno je i kako, iako su sredstva za projekt izgradnje transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta osigurana od strane EU, Hrvatska kasni s implementacijom.

Investiticije usmjerene na mobilne i fiksne tehnologije nove generacije

Vipnetova optička infrastruktura trenutno doseže više od 470 tisuća kućanstava, a samo u periodu od svibnja do studenog prošle godine broj korisnika s vezom brzine 70Mbit/s porastao je za 47 posto, dok je broj korisnika s vezom brzine 120Mbit/s porastao čak više od tisuću posto.

Na konferenciji su demonstrirane brzine od 4Gbit/s, a ove godine Vipnet je započeo s testiranjem modema Docis 3.1 koji kućanstvima omogućava brzinu od 1Gbit/s. Konkretno, korisnicima kojima je pri brzini od 20Mbit/s bilo potrebno 429 sekundi za preuzimanje datoteke veličine jednog GB, pri brzini od 1Gbit/s za preuzimanje datoteke iste veličine biti će potrebno samo 9 sekundi.

>>> Novi broji Lidera: Brend Vip uskoro odlazi u povijest, zamijenit će ga brend A1

- Vipnetove investiticije u potpunosti su usmjerene na mobilne i fiksne tehnologije nove generacije koje su spremne za brzine iznad 100Mbit/s. Osim doprinosa digitalizaciji Hrvatske naše su aktivnosti usmjerene prema nadilaženju digitalnog jaza između velikih gradova i manjih naselja, istaknuo je Makar.

Prema najnovijem istraživanju Net Promotor Score provedenog u drugoj polovici prošle godine Vipnet je vodeći operator prema zadovoljstvu korisnika mrežom kako u mobilnom, tako i u fiksnom segmentu.

29. travanj 2024 01:27