Aktualno
StoryEditor

Vipnet predstavio nova ulaganja i najavio promjene u upravi

08. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet tehnološki je nadogradila mobilnu i fiksnu mrežu, pa se sad u njima mogu postići puno veće brzine - u mobilnoj od 300 Mb/s, a u fiksnoj od 2,1 Gbit/s - što su trenutno najveće brzine koje se mogu postići, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije u Vipnetu.

- Zbog sve većeg rasta podatkovnog prometa te istraživanjima po kojima su za oko 75 posto korisnika najvažnije brzina interneta i kvaliteta mreže, u Vipnetu smo odlučili ove godine dodatno pojačati ulaganja u razvoj mreža, sa ciljem postizanja boljeg korisničkog iskustva, naglasio je na konferenciji član Uprave i glavni tehnički direktor Vipneta Adrian Ježina.

Ježina je najavio svoj odlazak iz Vipneta početkom iduće godine, a njegovu će poziciju od 1. listopada ove godine preuzeti Tomislav Makar, dosadašnji Vipnetov direktor razvoja prijenosne i pristupne mreže. U Vipnetu je Ježina proveo zadnjih četiri-pet godina, postavši član Uprave vrlo brzo nakon što je Vipnet 2011. kupio kabelskog TV operatora B.net.

Porast investicija 35 posto

Iako o konkretnim iznosima investicija u razvoj mreže zbog burzovnih pravila Ježina nije mogao puno reći, ipak je naznačio da je Vipnet u prvih šest mjeseci ove godine investicije povećao za 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da je većinu usmjerio u razvoj mobilnih i fiksnih mreža nove generacije.

- Svake godine izgradimo pristup za brzi internet u fiksnoj mreži ili broadband za 40 do 50 tisuća kućanstava te ih sada trenutno pokrivamo oko 410 tisuća. Sva nadogradnja i fiksne i mobilne mreže ide za tim da Vipnet bude spreman za korisnike koji će trebati veći podatkovni promet, s većim brzinama nego sada, a takvih ima i to je realno očekivati i u Hrvatskoj, jer su slični trendovi prisutni već u cijelom svijetu, kazao je Ježina, pojasnivši da su do sada imali najveće brzine u mobilnim mrežama od 225 Mbit/s (megabit po sekundi), a sada ih u 4G+/LTE mreži dižu na 300 Mbit/s.

Slično je i s fiksnim mrežama, u kojima pomoću novog Docsis 3.1 standarda brzine mogu podići na 2,1 Gbit/s (gigabit po sekundi), no za početak te će brzine biti do 1 Gbit/s, za razliku od sadašnjih oko 120 Mbit/s.

- Promjene i u mobilnim i u fiksnim mrežama prvo ćemo ponuditi korisnicima u četiri najveća hrvatska grada, jer se one tu i najviše traže, ali do sredine iduće godine vjerujemo da ćemo ih moći ponuditi i u cijeloj Hrvatskoj, najavio je Makar, objasnivši i da to primjerice za korisnike u fiksnim mrežama znači da će sa gotovo sto puta većim brzinama interneta moći pratiti TV sadržaje, imati daljinski nadzor doma preko interneta i brojne druge novosti.

Makar je predstavio i novu glasovnu uslugu VoLTE koja omogućava vrlo brzu uspostavu poziva, gotovo u realnom vremenu te druga poboljšanja glasovne usluge.

- Iako voice ili glasovne usluge zauzimaju mali dio ukupnog prometa, do otprilike 2 posto, ipak su jako važne za korisnike i treba ih razvijati jednako kao podatkovne i druge usluge, naglasio je Makar.

11. travanj 2024 07:45