Aktualno
StoryEditor

Višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom znatno smanjen u listopadu

15. Prosinac 2017.

Sezonski prilagođen višak u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom osjetno je smanjen u listopadu u odnosu na prethodni mjesec budući da je izvoz pao dvostruko snažnije nego uvoz, pokazale su u petak procjene europskog statističkog ureda.

U listopadu je EU zabilježio sezonski prilagođen višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 700 milijuna eura, u odnosu na revidiranih 2,5 milijardi eura koliko je prema podacima Eurostata iznosio u rujnu.

Takav je rezultat proizišao iz smanjenja sezonski prilagođenog robnog izvoza za 2,3 posto na mjesečnoj razini. Sezonski prilagođeni uvoz također je smanjen, iako je njegov pad bio više nego upola blaži i iznosio je 1,1 posto.

>>> DZS: I uvoz i izvoz porasli u odnosu na lani

Na godišnjoj je razini robni izvoz iz EU u listopadu prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata poskočio 8,6 posto, na 159,4 milijarde eura. Uvoz je uvećan 10,6 posto, na 159,6 milijardi eura.

Time je bilanca iskazala manjak u robnoj razmjeni EU sa svijetom od 300 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca je iskazivala višak od 2,4 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a uvećana je u listopadu za 10,7 posto na godišnjoj razini, na 292,8 milijardi eura.

Blago smanjen i višak u eurozoni

Bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom također je u listopadu prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata iskazala manji višak nego u rujnu, iako je to smanjenje bilo osjetno blaže nego na razini EU.

Eurozona je tako bilježila sezonski prilagođeni višak od 19 milijardi eura, u odnosu na 24,5 milijardi eura koliko je prema revidiranim podacima iznosio u rujnu.

Sezonski prilagođen izvoz pritom je smanjen 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz porastao 0,6 posto, utvrdili su u Eurostatu.

>>>DZS: Izvoz u prvih devet mjeseci porastao 13,7 posto, uvoz 11,4 posto

Na godišnjoj je razini robni izvoz eurozone u listopadu poskočio prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata za 8,8 posto, na 187,9 milijardi eura. Uvoz je zabilježio još veći rast, za 10,1 posto, na 168,9 milijardi eura.

Time je bilanca u listopadu iskazala višak od 18,9 milijardi eura, što je za 300 milijuna eura manje no što je iznosio u istom mjesecu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je u listopadu za 9,7 posto, na 160 milijardi eura.

18. travanj 2024 17:23