Aktualno
StoryEditor

Viseći most preko Krke bit će atrakcija, bungee sa 140 metara bio bi još veća

20. Siječanj 2019.

Nacionalni park Krka predstavila je projektni koncept za novu atrakciju - 463 metara dug i 140 metara visok most Nečven - Trošenj kojim će posjetitelji moći prošetati iznad kanjona rijeke 2021. godine.

Bit će to drugi most po dužini slobodnog raspona nosivih užadi i treći najduži pješački viseći most u svijetu.

Evo kako će izgledati, prema idejnom rješenju projektanata iz društva Blok:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=s-p57a7WaAY[/embed]

- Upravo su hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode među glavnim motivima zbog kojih turisti rado posjećuju hrvatske destinacije. Kako bi zadržali taj status nužna su daljnja ulaganja u sadržaje i kvalitetu ponude, odnosno u kreiranje novih atrakcija, komentira za Lider vijest o gradnji mosta Hrvatska turistička zajednica.

Projektanti iz društva BLOK u idejnom rješenju predvidjeli su postavljanje dvaju portala i pješačkog hodnika zavješenog na nosive čelične lančanice. Predviđena širina pješačkog hodnika je 160 cm, što odgovara punoj širini pješačke staze s dva pješačka traka.

https://www.instagram.com/p/BotNiYwFX3j/

U kanjonu rijeke Krke prije više od četiri stoljeća stajale su  utvrde, Nečven i Trošenj, a u njima, svaka sa svoje strane rijeke, živjele su suparničke obitelji Nelipić i Šubić. Most je srušen u vrijeme Kandijskog rata.

Novi most povezivat će općine Promina i Kistanje, te zasigurno doprinijeti svima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom na tom području.

https://www.instagram.com/p/BkjpsnVFy2V/

Samo pogled na jedno takvo divno mjesto asocira na smirenost. No ljubitelji adrenalina možda te prizore vide kao idealne za bungee jumping. Da se ta ideja realizira, skok s novog mosta na Krki bio bi 15. po visini skok na svijetu i osmi u Europi.

Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički most, visok 56 metara. U svijetu, najviši je skok s 233 metra visokog Macau tornja, a s njega je u Guinnessovu knjigu rekorda za najviši komercijalni skok 2007. godine skočio poduzetnik Alan John A. J. Hackett.

Pogledajte kako izgleda skok s te visine:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GP5fMQC3BYo[/embed]

Skok od 220 metara očekuje ljubitelje adrenalina sa brane na rijeci Verzasca u Švicarskoj, koji se kratko prikazuje u James Bond filmu Goldeneye, a treći bungee izazov je 216 metara visok most Bloukrans u Južnoj Africi.

S mosta na rijeci Krki ipak se neće moći skakati jer pravilnik nacionalnog parka to ne predviđa, kaže nam ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

Iz agencija koje se bave organiziranjem bungee skokova u Hrvatskoj kažu nam kako taj sport ne bi bio ni moguć jer viseća konstrukcija mosta ne dozvoljava postavljanje potrebne opreme.

24. travanj 2024 04:30