Aktualno
StoryEditor

Višnja Ljubičić: Žene zarađuju 11 posto manje, majčinstvo je u poslovnom životu velika prepreka

07. Ožujak 2018.

Žene u Hrvatskoj čine 54% u ukupnom broju nezaposlenih, a kada rade, zarađuju u prosjeku 11% manje od svojih muških kolega, upozorila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, na konferenciji o rodnoj ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji IKEA-e i Jutarnjeg lista.

Iznoseći poraznu statistiku, istaknula je i da žene na tržištu rada dvostruko češće dobivaju ugovore na određeno nego muškarci te da je čak 53,5% njih suočeno s otkazom tijekom ili nakon trudnoće.

- Pritužbe na diskriminaciju vezanu uz rad, zapošljavanje i socijalnu sigurnost čine gotovo dvije trećine svih pritužbi koje nam stižu. Praksa pokazuje da poslodavci ne poštuju propise i obveze koje imaju prema trudnicama i ženama s malom djecom, a majčinstvo se pokazuje kao najveća prepreka u poslovnom životu, dodala je pravobraniteljica, a iako čine 60% visokoobrazovane radne snage u Hrvatskoj, žene zauzimaju tek 24% rukovodećih funkcija.

U ime organizatora, na konferenciji je riječ preuzela Sari Brody, Leadership & Diversity Manager IKEA Grupe, koja je iznijela rezultate te kompanije na području rodne ravnopravnosti.

IKEA grupa zapošljava preko 149 000 ljudi diljem svijeta, od kojih je 54% žena. Zavidan rezultat na globalnoj razini postignut je i u udjelu žena na rukovodećim pozicijama, gdje žene čine oko 49%, istaknula je Sari Brody, i naglasila da je brojčana jednakost tek prvi korak u borbi za potpunu ravnopravnost spolova na radnom mjestu.

>>>IKEA Grupa uplatila više od 1,2 milijuna kuna za buduće mirovine svojih zaposlenika u Hrvatskoj

Darija Kuljić, direktorica robne kuće IKEA Hrvatska, upotpunila je globalnu sliku rezulatima hrvatske podružnice te se pohvalila činjenicom da je u hrvatskoj ispostavi tvrtke zaposleno 52% žena te da se na upravljačkim funkcijama nalazi njih čak 63%.

Pozdravljajući okupljene, među kojima se nalazila i ministrica demografije Nada Murganić, u ime organizatora nastupila je Ana Hanžeković, članica uprave Hanza Media.

- Ravnopravnost spolova temeljna je vrijednost društva, na kojoj moramo temeljiti sadašnjost i graditi budućnost. Danas ćemo govoriti o primjerima najbolje prakse, no oni su još uvijek iznimke: žene na tržištu rada ne ostvaruju svoje potencijale, nemaju mogućnost pravednog napredovanja niti dobivaju zasluženu nagradu za svoj rad, naglasila je.

>>>Šuica: Ženske kvote jedini put ravnopravnosti, posebice u menadžmentu i upravi

Podij je potom otvoren za panel koji su činile Helena Radin Štimac, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Anita Cvetić Oreščanin, članica uprave tvrtke Poslovna inteligencija, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i potpredsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Diana Doboš, kopilotkinja Canadaira u protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Darija Kuljić, direktorica IKEA Hrvatske. Panel su moderirali Lucija Vranković iz Jutarnjeg lista i Domagoj Novokmet s N1 televizije.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i potpredsjednica Ženske sekcije SSSH, kazala je kako se žene suočavaju s velikim problemima prilikom povratka na radna mjesta s porodiljnih dopusta. Tada im se često događa da im se nudi manja plaća i niže rangirane pozicije u odnosu na one prije odlaska na porodiljni.

Tvrdi da su ugovori na određeno jedan od najvećih problema na tržištu rada i poziva da se nešto učini po tom pitanju.

- U posljednjih pet godina, koliko sam na čelu sindikata, nemam ni jedno saznanje da je neka osoba u trgovini zaposlena na neodređeno. Imamo primjer u kojem je jedna osoba u pet godina dobila 36 ugovora na određeno. Tu se nešto hitno mora učiniti, upozorila je.

>>>Hrvatska pri dnu europskog Indeksa ravnopravnosti spolova

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova RH, nadovezala se kako je položaj žena na tržištu rada jedno od ključnih pitanja i izazova njenog Ureda te da je u pripremi nacionalna strategija za ravnopravnost spolova, na kojoj surađuju i nevladine organizacije.

Anita Cvetić Oreščanin, članica uprave IT kompanije Poslovna inteligencije, izjavila je kako je bitno da se "počisti pred svojim pragom".

- Ako prestanete razmišljati o ravnopravnosti spolova kao nužnosti, prelako ćete je izgubiti, poentirala je Cvetić Oreščanin, nadodavši da je IT područje gdje muškarci čine veliku većinu.

>>>CROBEX: U upravama vodećih hrvatskih tvrtki sve manje žena

Diana Doboš, jedna od samo dvije žene na svijetu u zanimanju kopilotkinje Canadaira, napomenula je da se prilikom odabira svoje profesionalne karijere često susretala s predrasudama.

- Tijekom obrazovanja su mi rekli da zanimanje vojni pilot traži tako specifična znanja i vještine da to može biti samo jedan posto muškaraca. Žene, dakle nisu čak bile ni percipirane da bi one to uopće mogle, govori Doboš.

Iz publike se za riječ javila Đurđa Grozaj, predsjednica udruge Kamensko, koja je s prisutnima podijelila priču o višegodišnjoj borbi radnica za njihova prava i isplatu zaostalih plaća.

- 426 nas je ostalo na cesti bez ičega, a koliko tek ima onih koji o tome šute?! Ipak, uspjele smo se pokrenuti i sada smo opet dignute glave i same nastojimo mijenjati okolnosti, ispričala je Grozaj te istaknula kako je IKEA bila jedna od rijetkih koji su im pružili podršku. Na temelju toga, sada dvije članice Kamenskog rade kao zaposlenice IKEA-e, pružajući usluge šivanja robnoj kući.

Konferencija je završila pozivom za podizanje svijesti društva o sveprisutnim problemima rodne ravnopravnosti na radnom mjestu te da se tome što prije treba pridodati i niz sustavnih i kontinuiranih primjera iz prakse.

25. travanj 2024 18:55