Aktualno
StoryEditor

Višnja Starešina: Cijela Italija protiv EU, podijeljena na Trumpov sjever i Putinov jug

11. Ožujak 2018.

Rezultat talijanskih parlamentarnih izbora zbilja ne bi trebao biti iznenađenje. Pa vidjeli smo već sličan scenarij bankrota tradicionalnih političkih stranaka u Grčkoj, koji je 2015. kulminirao uvjerljivom pobjedom Ciprasove Syrize, anarhističkog pokreta s neokomunističkim elementima. Već tad je bilo predvidivo da su sljedeće destinacije Italija, Španjolska, Portugal, Hrvatska…. No Italija je ipak nešto drugo.

Grčka je uvijek bila rub Europe i postala je članica EU i NATO-a isključivo zbog svojeg strateškog položaja na Egejskom moru. Italija je kolijevka Europe i sve do prije nekoliko godina bila je primjer eurofilne zemlje, sa svim svojim mediteranskim posebnostima sivo-šarene ekonomije, ležernog odnosa prema porezima, mafijaških poslova...

>>>Višnja Starešina: Jedna ‘služba’ minira Vučićev posjet jer Hrvatska nema strategiju

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima poražen je prije svega briselski EU-establišment. Ali nije nevažno tko ga je i gdje porazio i za što se zalažu pobjednici. Na sjeveru Italije pobjedu je odnijela desna konzervativna koalicija okupljena oko Lige (nekadašnje Sjeverne lige) Mattea Salvinija i Berlusconijeve Forza Italije. Ta koalicija nije protueropska prema svojim vrijednostima, naprotiv vrlo je sukladna vrijednostima europske nacionalne države kakve su zastupali osnivači EU Robert Schuman i Konrad Adenauer. Ali je izrazito protiv koncepta EU kao Federacije otvorenih vrata koja kao svoj vrijednosni sustav preuzima multikulturalnu, neoliberalnu relativizaciju i poništavanje tradicionalnih europskih vrijednosti. Zato je inače prpošni Matteo Salvini u izbornu kampanju krenuo s krunicom u ruci, pod ruku s još prpošnijim Berlusconijem.

Poraz establišmenta EU

Za briselski establišment, koji je odraz političke vizije Angele Merkel koja je posljednjih godina potpuno revidirala dotadašnji duh europskog političkog demokršćanstva i narodnjaštva, i Salvini i Berlusconi još do jučer bili su mrski populisti i nacionalisti. Kako su se približavali talijanski izbori i kako je postalo sve očitije da će briselski politički proizvod i šef Demokratske stranke (lijevog centra – ma što to značilo) Matteo Renzi, kojeg su promovirali kao idealnog premijera, loše proći na izborima, Bruxellesu je sve prihvatljiviji postajao Berlusconi.

Renzijev lijevi centar ostvario je najlošiji rezultat stranke u njezinoj povijesti, baš kao što je prije pola godine drugi briselski džoker Martin Schulz ostvario najlošiji rezultat njemačkog SPD-a u njegovoj povijesti.

>>>Višnja Starešina: Hrvatska je za strateškog partnera umjesto SAD-a izabrala Tromblona

Malo je reći da je Renzi loše prošao na izborima. Ostvario je najlošiji rezultat svoje stranke u njezinoj povijesti, baš kao što je prije pola godine drugi briselski džoker Martin Schulz ostvario najgori rezultat njemačkog SPD-a u njegovoj povijesti. Ali ni do jučer odiozni i ismijavani Berlusconi nije ostvario briselska očekivanja. Izbori su kao lidera konzervativne Italije izbacili Mattea Salvinija. Sada se briselska eurokracija toplo nada da će novu talijansku vladu moći složiti Salvini. Jer, s druge strane je mladi revolucionar, čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio. Pokret pet zvijezda je u svojoj biti anarhistički pokret, koji ruši svaki establišment: i EU i NATO, ali i establišment nacionalne države, ruši sadašnji ekonomski poredak, poziva se na direktnu demokraciju, nešto slično našemu Živom zidu.

>>>Mi o ulasku, a susjedi o izlasku iz eurozone: Berlusconi zagovara dvije valute

Slijede Španjolska, Portugal i Hrvatska

Nije pretjerano Pokret pet zvijezda, kao i njegovu subraću na europskom Mediteranu – od Syrize, preko našeg Živog zida do španjolskog Podemosa, promatrati kao Putinova trojanskoga konja u mediteranskoj Europi, koji je jednako protivan tradicionalnim europskim korijenima kao što im je protivna i nekontrolirana islamska imigracija na čijim zasadima ti pokreti rastu i dobivaju izbore.

Nije također pretjerano Salvinija i njegovu desnu koaliciju promatrati kao sljedbenike svjetonazora Donalda Trumpa. Gledano iz perspektive globalnog američko-ruskog sukoba u Europi, što se nedjelju dogodilo na izborima u Italiji? EU-federalisti potučeni su do nogu. A Italija se podijelila: razvijeni europski sjever je, uvjetno, protrumpovski, a manje razvijeni i revolucijama skloni Jug, koji je i strateško uporište južnoga krila NATO-saveza, politički postaje proputinovski.

>>>Berlusconi: Udvaranje mora ostati u elegantnim okvirima

Italija se opasno podijelila. Zato čak nije najvažnije tko će i kako će složiti novu talijansku vladu. Važnije je što će naposljeku izići iz tog procesa. Politički obnovljena ili državno i politički razorena Italija?! A isto čeka Španjolsku i Portugal. Njemačku nakon sljedećih izbora. Dakako, i Hrvatsku.

Zato je najvažnija pouka talijanskikih izbora političkom establišmentu da se ignoriranje bila naroda vraća kao ubilački bumerang. A kad bumerang krene natrag, više ga ne kontrolira onaj tko ga je bacio. Bez obzira na to zvao se Renzi, Merkel, Macron ili – Plenković.

29. travanj 2024 04:23