Aktualno
StoryEditor

Višnja Starešina: Putin je ugrozio Zapad sa samo dvije svoje prednosti – energijom i špijunima

26. Ožujak 2018.

I prije četvrtog mandata Putin je pokorio Europu energetskim, poglavito plinskim, monopolom. Zapad je to prepoznao kad je projekt već jako napredovao. Zapadni političari dužni su promicati transparentnost. Putin zna njihove slabosti, zna kolika je njihova cijena i kako ih ucijeniti.

Sasvim očekivano, Vladimir Putin četvrti je put postao ruski predsjednik nakon izbora koji to, prema zapadnim kriterijima političkih sloboda, i nisu bili. Ali Vladimir Putin neprijeporni je vladar Rusije i kao pojedinac vjerojatno jest najmoćniji čovjek svijeta, kako mu to godinama tepaju njegovi obožavatelji. To je danas politička realnost. A zabrinutost visoke europske predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini za demokratsku nesavršenost ruskih predsjedničkih izbora samo je pokazatelj razlike u političkoj kategoriji.

I prije četvrtog mandata Putin je pokorio Europu energetskim, poglavito plinskim, monopolom. Zapad je to prepoznao kad je projekt već jako napredovao. Zapadni političari dužni su promicati transparentnost. Putin zna njihove slabosti, zna kolika je njihova cijena i kako ih ucijeniti.

>>>Višnja Starešina: Cijela Italija protiv EU, podijeljena na Trumpov sjever i Putinov jug

Vladimir Putin danas presudno utječe na globalne odnose u svijetu kao predvodnik azijskih država, u načelu autoritarnih diktatura, koje su danas u ofenzivi nasuprot Zapadu, predvođenom SAD-om, čak i ondje gdje je zapadna dominacija dosad bila neupitna – u Europi, na Bliskom istoku, sve više u Africi. I tu je, naravno, Hrvatska, kao i obično kad je o globalnim sukobima riječ, već zbog svojeg položaja na samoj crti razgraničenja.

Bahatost Zapada

Danas za Zapad možda nije presudno pitanje dokle će Vladimir Putin (poželjeti) ostati u Kremlju. Presudno je kako je postao pobjednik u bitki u koju je ušao kao autsajder naslijedivši 2000. razvaline Jeljcinove postkomunističke Rusije. Kako je perspektivni KGB-ov obavještajac koji je prije tridesetak godina u Njemačkoj (tadaš- njem DDR-u) izravno gledao kako se urušava sovjetski komunistički imperij uspio od Rusije opet napraviti silu? A danas Europi suprotstavlja koncept Euroazije, projekt iznimne geopolitičke dubine koji ruši tradicionalne europske i zapadne vrijednosti te se osim na Rusiju kao izvoznicu energije oslanja na Kinu kao veliku proizvođačicu, Tursku kao ambicioznu osvajačicu i predvodnicu islamskog svijeta te Sjevernu Koreju kao ratničku provokaciju.

Koncept tzv. Euroazije ima iznimnu geopolitičku dubinu i ruši tradicionalne europske i zapadne vrijednosti. Osim na Rusiju kao izvoznicu energije oslanja se na Kinu kao veliku proizvođačicu, Tursku kao ambicioznu osvajačicu i predvodnicu islamskog svijeta te Sjevernu Koreju kao ratničku provokaciju

>>>Višnja Starešina: Jedna ‘služba’ minira Vučićev posjet jer Hrvatska nema strategiju

Odgovor na pitanje o Putinovu uspjehu porazan je za Zapad, osobito za SAD kao njegova vođu. Naime, Putin je uspjeh gradio na vlastitim prednostima, ali i na previdima, bahatosti i podcjenjivanju drugih, toliko svojstvenom zapadnoj politici. Oslonio se na ono što je nakon gospodarskog i ideološko-političkog sloma u Rusiji i dalje ostalo snažno: na energiju kao strateško oružje i obavještajne službe kao provoditelje strate gije obnove i širenja utjecaja. Nafta i plin Rusiji su prirodna danost ili, kao što bi to današnji, prilagođeni Putin rekao – Božji dar. Obavještajne strukture, vješte u propagandi, naslijedio je iz komunističkoga Sovjetskog Saveza. To je bio temelj. Daljnji je uspjeh gradio na zapadnim, prije svega američkim, pogreš- kama, na bahatosti i osjećaju svemoći, okrećući njihovu ideologiju za širenje globalnog utjecaja u svoju korist. Slično su se ponašali drugi novi azijski moćnici: sada i službeno doživotni kineski predsjednik Xi Jinping, novi turski sultan Recep Tayyip Erdoğan. A ulogu ratnog strašila ponio je, s očitim užitkom, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Oružje jače od nuklearnoga

Tako su Putinu povijesno bliske obavještajne mreže u postkomunističkim državama nove Europe postale glavni zapadni, poglavito američki, suradnici u demokratizaciji. SAD je širio NATO-ov kišobran, pomogao novim državama da se integriraju u Europsku uniju. Ali zaboravio je ljude. Podcijenivši Rusiju, pokušao je zaustaviti Putina banalnostima poput raznih performera kao što je skupina Pussy Riots koja je prosvjedovala pišajući po pravoslavnim crkvama. Putin je njezine članice autoritarno strpao u zatvor i istodobno je obavještajno iskoristio otvorenost i slobodu zapadnih sustava da pripomogne njihovu razaranju s pomoću informacijskih sustava, prebacujući ‘performanse‘ i ‘slobode‘ u zapadno dvorište. Danas to prepoznaju kao ‘hibridni rat‘ i ‘lažne vijesti‘ (engl. fake news). On se pak, bivši uvjereni komunist, okrenuo Bogu i pliva po Sibiru s križem oko vrata. Njegovo pokoravanje Europe energetskim, poglavito plinskim, monopolom Zapad je prepoznao kad je projekt već jako napredovao. Zapadni političari dužni su promicati transparentnost. Putin zna njihove slabosti, zna kolika je njihova cijena i kako ih ucijeniti.

>>>Višnja Starešina: Hrvatska je za strateškog partnera umjesto SAD-a izabrala Tromblona

Danas zapadni analitičari nagađaju koje je to njegovo novo moćno nuklearno oružje koje samo traži cilj i može dosegnuti Ameriku. Ali to je možda bila i predizborna stilska figura. Putin je ozbiljno ugrozio Zapad iskoristivši samo dvije svoje prednosti: energiju i obavještajno-propagandne kapacitete, ali i iskoristivši sve zapadne slabosti otvaranja društva, gospodarstva i podcjenjivanja protivnika. To je njegovo najjače oružje. Na koje Zapad još nema odgovor.

26. travanj 2024 04:17